18 és 15 év fegyházat kaptak a gyöngyösi szülők, akiknek éhen halt a 1,5 éves gyerekük

bűnügy
2019 február 20., 15:04
comments 246
photo_camera Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI/MTVA

Jogerősen 18 és 15 év fegyházra ítélték a 2016 májusában éhen halt 1,5 éves gyöngyösi kislány szüleit, miután a Debreceni Ítélőtábla szerdán helybenhagyta az első fokon eljáró Egri Törvényszék ítéletét.

A bíróság J. Médea elsőrendű vádlottat és K. Gusztáv másodrendű vádlottat különös kegyetlenséggel, 14. életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölésben találta bűnösnek.

A vádirat szerint a szülők a lányukat szándékosan nem gondozták, a védőnővel nem tartottak kapcsolatot, a gyereket 1 éves kora után az ilyenkor kötelező orvosi vizsgálatra nem vitték el, és a szükséges táplálékot sem biztosították neki. A szülők szándékosan elmulasztották törvényi kötelezettségeiket, súlyos kiszáradás és alultápláltság vezetett a gyerek halálához.

J. Médea elsőrendű (j3) és K. Gusztáv másodrendű (j) vádlott, a 2016 májusában éhen halt másfél éves gyöngyösi kislány szülei az ellenük különös kegyetlenséggel, 14. életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés miatt indult eljárás ítélethirdetésén a Debreceni Ítélőtáblán 2019. február 20-án. Az anyát tizennyolc, az apát tizenöt év fegyházra ítélték jogerősen.
photo_camera J. Médea elsőrendű (j3) és K. Gusztáv másodrendű (j) vádlott, a 2016 májusában éhen halt 1,5 éves gyöngyösi kislány szülei az ellenük különös kegyetlenséggel, 14. életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés miatt indult eljárás ítélethirdetésén a Debreceni Ítélőtáblán 2019. február 20-án. Az anyát 18, az apát 15 év fegyházra ítélték jogerősen. Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI/MTVA

A bíróság megállapította, hogy a vádlottak 2015 júliusától a 18 hónapos gyerek haláláig elzárkóztak mindennemű kapcsolattartástól, amivel a kiskorú gyerekük egészségi állapotára fény derülhetett volna, így az orvosi és a védőnői ellátástól, továbbá minden szociális beavatkozástól is.

A kislány testsúlya a halálakor 3410 g volt, ami az ebben a korban legalacsonyabb elvárható 8850 g testtömeg felét sem érte el. A gyerek elveszítette a teljes izomzatát, és a súlycsökkenését a szülők végignézték anélkül, hogy bármit tettek volna a megakadályozására.

Az elítéltek legkorábban a büntetésük kétharmadának letöltése utáni napon bocsáthatók feltételes szabadságra. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.