Kaliforniában betilthatják a nagy kiszerelésű cukros üdítőket

444 Hírlevelek
Hírleveleink házhoz visznek mindent, amit tudni kell.

Figyelmeztető feliratokat rakatnának és különadót vetnének ki a nagy kiszerelésű cukros üdítőitalokra kaliforniai törvényhozók. Az egyik előterjesztő, a demokrata David Chiu szerint azt is javasolják, hogy a gyorséttermekben, amelyekben az Egyesült Államokban általában korlátlan mennyiségben lehet üdítőket fogyasztani, legfeljebb félliteres poharakat adjanak a vendégeknek. Ez ott hagyományosan közepes pohárméretnek számít.

"Az üdítőipar az új dohányipar" - foglalta össze véleményét Chiu, aki szerint az üdítőgyártók a cigarettagyártókhoz hasonlóan úgy alakították marketing- és terjesztési stratégiájukat, hogy "elsősorban az alacsony jövedelmű és színes bőrű közösségeket viktimizálják".

Kaliforniában a felmérések szerint a népesség fele szenved cukorbetegségtől vagy áll közel ahhoz, hogy cukorbeteg legyen. A kaliforniaiak negyede elhízott, két évtized alatt negyven százalékkal nőtt a túlsúlyosak aránya. Ebben a legnagyobb szerepe a cukros üdítőitaloknak lehet. Ezek amúgy az elhízás és a cukorbetegség mellett szív- és vesebetegség kialakulásához is vezethetnek, emellett májkárosodást is okozhatnak.

A USA Today beszámolója szerint több más törvényt is beterjesztettek, köztük olyat is, amely megtiltaná, hogy a boltokban a pénztárak közelében cukros üdítőket helyezzenek ki. Ugyanígy megtiltanák azt is, hogy az üdítőgyártók kedvezményekre jogosító kuponokat bocsássanak ki.

A republikánusok szerint a demokraták javaslata az óvónőállam újabb megnyilvánulása. "Mi lesz a következő, betiltják a 45 centisnél nagyobb pizzákat?" - írta közleményében a kaliforniai törvényhozás republikánus frakciója.