Kaliforniában betilthatják a nagy kiszerelésű cukros üdítőket

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Figyelmeztető feliratokat rakatnának és különadót vetnének ki a nagy kiszerelésű cukros üdítőitalokra kaliforniai törvényhozók. Az egyik előterjesztő, a demokrata David Chiu szerint azt is javasolják, hogy a gyorséttermekben, amelyekben az Egyesült Államokban általában korlátlan mennyiségben lehet üdítőket fogyasztani, legfeljebb félliteres poharakat adjanak a vendégeknek. Ez ott hagyományosan közepes pohárméretnek számít.

"Az üdítőipar az új dohányipar" - foglalta össze véleményét Chiu, aki szerint az üdítőgyártók a cigarettagyártókhoz hasonlóan úgy alakították marketing- és terjesztési stratégiájukat, hogy "elsősorban az alacsony jövedelmű és színes bőrű közösségeket viktimizálják".

Kaliforniában a felmérések szerint a népesség fele szenved cukorbetegségtől vagy áll közel ahhoz, hogy cukorbeteg legyen. A kaliforniaiak negyede elhízott, két évtized alatt negyven százalékkal nőtt a túlsúlyosak aránya. Ebben a legnagyobb szerepe a cukros üdítőitaloknak lehet. Ezek amúgy az elhízás és a cukorbetegség mellett szív- és vesebetegség kialakulásához is vezethetnek, emellett májkárosodást is okozhatnak.

A USA Today beszámolója szerint több más törvényt is beterjesztettek, köztük olyat is, amely megtiltaná, hogy a boltokban a pénztárak közelében cukros üdítőket helyezzenek ki. Ugyanígy megtiltanák azt is, hogy az üdítőgyártók kedvezményekre jogosító kuponokat bocsássanak ki.

A republikánusok szerint a demokraták javaslata az óvónőállam újabb megnyilvánulása. "Mi lesz a következő, betiltják a 45 centisnél nagyobb pizzákat?" - írta közleményében a kaliforniai törvényhozás republikánus frakciója. 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.