Nagy titkolózás közepette menekülteket fogadott be a magyar állam

külföld
2019 február 21., 07:05
Venezuela gazdasága összeomlott, tömegtüntetéseken csapnak össze a csalással megválasztott Maduro elnök ellen tüntetők a rendőrökkel, közben az ellenzék vezére elnöknek kiáltotta ki magát. A polgárok pedig ezrével menekülnek, ők ketten gyalog indultak neki a szomszédos Kolumbiának.
photo_camera Venezuela gazdasága összeomlott, tömegtüntetéseken csapnak össze a csalással megválasztott Maduro elnök ellen tüntetők a rendőrökkel, közben az ellenzék vezére elnöknek kiáltotta ki magát. A polgárok pedig ezrével menekülnek, ők ketten gyalog indultak neki a szomszédos Kolumbiának. Fotó: David Himbert/Hans Lucas

Mintegy háromszáz venezuelai menekültet fogadott be a magyar állam, írja az Index. A befogadottak ingyen repülőjegyet, legalább egy évig ingyen lakást, ingyenes magyar és angol nyelvtanfolyamot, és letelepedési papírokat is kaptak, így többségük az érkezése után néhány hónappal már legálisan munkát is vállalhatott az országban.

A menekültek befogadásának feltétele volt a menedékkérő származása, a kormány olyanokat fogadott be, akiknek vannak magyar felmenői. Az Index szerint a befogadottak jellemzően nem beszélnek magyarul, és nemhogy a vezeték-, de még a keresztnevük se magyar, de valóban vannak magyar felmenőik. Magyarul már a szüleik se beszéltek, ők maguk is Magyarországra érkezve tanulták meg az első magyar szavakat, és a kultúránkkal is csak itt kezdtek ismerkedni.

A program az Index szerint nagy titkolózás közepette zajlik, a program szervezői értesüléseik szerint direkt megkérték a menekülteket, hogy ne beszéljenek a befogadásukról. A menekültek amúgy nem értik, hogy miért kéne titkolózniuk, amikor ők valóban borzalmas körülmények közül érkeztek, így jogosnak érzik, hogy segítséget kapnak. (Via Index)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.