Őrizetbe vették Gruevszki két volt miniszterét

Nacionalista tüntetők a parlament épületébenFotó: ROBERT ATANASOVSKI/AFP

Az alkotmányos rend elleni terrorista összeesküvésben való részvétel gyanújával őrizetbe vették a Magyarországon menekültsátust kapott egykori macedón kormányfő, Nikola Gruevszki két volt miniszterét és egykori parlamenti házelnökét. A most már hivatalosan Észak-Macedóniának nevezett ország hatóságai szerint mindhárman aktívan segítették 2017 áprilisában, hogy Gruevszki hívei betörjenek a parlament épületébe, ahol aztán tettleg bántalmazták a jelenlegi kormányfőt.

A hatóságok a volt oktatási minisztert, Szpiro Risztovszkit, a volt közlekedési minisztert, Mile Janakieszkit és a volt házelnököt, Trajko Veljanoszkit vették őrizetbe. Utóbbit pár órán belül elengedték, mert jelenleg is parlamenti képviselő, így mentességet élvez.

Gruevszki hívei azután rohanták le a parlament épületét, hogy a választások után kisebbségbe került pártjukkal szemben a szociáldemokraták az albán kisebbség pártjával összefogva albán házelnököt választottak, ez pedig a nacionalistáknak elfogadhatatlan volt. A szociáldemokraták és az albán kisebbség kiegyezése volt a Gruevszki-kormány leváltásának feltétele - a 2017-es előrehozott választáson Gruevszki pártja kapta a legtöbb szavazatot, de nem szerzett többséget, és nacionalista ideológiája miatt nem tudott koalícióra lépni az albán kisebbséggel a szociáldemokraták ellen. (Via MTI)

Ha csak 300 forinttal támogatna bennünket...

... mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése. A 444 hosszú távú, stabil működése rajtad múlik. Olyanokon, akik hajlandóak a saját pénzükből áldozni, hogy Magyarországról ne tűnjön el a független újságírás. Ha szeretnéd, hogy a 444 oknyomozásai, elemzései és videói továbbra is a lehető legtöbb emberhez eljussanak, akkor támogasd a szerkesztőséget, akár csak egy kávé árával is!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.