Őrizetbe vették Gruevszki két volt miniszterét

Nacionalista tüntetők a parlament épületébenFotó: ROBERT ATANASOVSKI/AFP

Az alkotmányos rend elleni terrorista összeesküvésben való részvétel gyanújával őrizetbe vették a Magyarországon menekültsátust kapott egykori macedón kormányfő, Nikola Gruevszki két volt miniszterét és egykori parlamenti házelnökét. A most már hivatalosan Észak-Macedóniának nevezett ország hatóságai szerint mindhárman aktívan segítették 2017 áprilisában, hogy Gruevszki hívei betörjenek a parlament épületébe, ahol aztán tettleg bántalmazták a jelenlegi kormányfőt.

A hatóságok a volt oktatási minisztert, Szpiro Risztovszkit, a volt közlekedési minisztert, Mile Janakieszkit és a volt házelnököt, Trajko Veljanoszkit vették őrizetbe. Utóbbit pár órán belül elengedték, mert jelenleg is parlamenti képviselő, így mentességet élvez.

Gruevszki hívei azután rohanták le a parlament épületét, hogy a választások után kisebbségbe került pártjukkal szemben a szociáldemokraták az albán kisebbség pártjával összefogva albán házelnököt választottak, ez pedig a nacionalistáknak elfogadhatatlan volt. A szociáldemokraták és az albán kisebbség kiegyezése volt a Gruevszki-kormány leváltásának feltétele - a 2017-es előrehozott választáson Gruevszki pártja kapta a legtöbb szavazatot, de nem szerzett többséget, és nacionalista ideológiája miatt nem tudott koalícióra lépni az albán kisebbséggel a szociáldemokraták ellen. (Via MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.