Őrizetbe vették Gruevszki két volt miniszterét

külföld
2019 február 21., 08:22
Nacionalista tüntetők a parlament épületében
photo_camera Nacionalista tüntetők a parlament épületében Fotó: ROBERT ATANASOVSKI/AFP

Az alkotmányos rend elleni terrorista összeesküvésben való részvétel gyanújával őrizetbe vették a Magyarországon menekültsátust kapott egykori macedón kormányfő, Nikola Gruevszki két volt miniszterét és egykori parlamenti házelnökét. A most már hivatalosan Észak-Macedóniának nevezett ország hatóságai szerint mindhárman aktívan segítették 2017 áprilisában, hogy Gruevszki hívei betörjenek a parlament épületébe, ahol aztán tettleg bántalmazták a jelenlegi kormányfőt.

A hatóságok a volt oktatási minisztert, Szpiro Risztovszkit, a volt közlekedési minisztert, Mile Janakieszkit és a volt házelnököt, Trajko Veljanoszkit vették őrizetbe. Utóbbit pár órán belül elengedték, mert jelenleg is parlamenti képviselő, így mentességet élvez.

Gruevszki hívei azután rohanták le a parlament épületét, hogy a választások után kisebbségbe került pártjukkal szemben a szociáldemokraták az albán kisebbség pártjával összefogva albán házelnököt választottak, ez pedig a nacionalistáknak elfogadhatatlan volt. A szociáldemokraták és az albán kisebbség kiegyezése volt a Gruevszki-kormány leváltásának feltétele - a 2017-es előrehozott választáson Gruevszki pártja kapta a legtöbb szavazatot, de nem szerzett többséget, és nacionalista ideológiája miatt nem tudott koalícióra lépni az albán kisebbséggel a szociáldemokraták ellen. (Via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.