Terrortámadásra készült az amerikai parti őrség vállaltan rasszista tisztje

Terrortámadásra készült az amerikai hatóságok szerint az Egyesült Államok parti őrségének egy tisztje. A rendőrök nagy mennyiségű fegyvert és lőszert foglaltak le Christopher Paul Hasson marylandi otthonában.

Kisebb fegyverraktárt foglaltak le az amerikai politikusokat halállistázó, az emberiség kipusztítására készülő Christopher Paul Hasson otthonában az amerikai hatóságok.Fotó: HO/AFP

A hatóságok 15 lőfegyvert, ezernél is több töltényt találtak, illetve egy nagy adag tiltott szert, például növekedési hormonokat és szteroidokat találtak a lakásán.

Hasson saját magát fehér nacionalistaként jellemezte. A hatóságok szerint már célpontjai listáját is összeírta, több vezető demokrata politikus ellen is merényletre készült. Halállistáján szerepelt Nancy Pelosi demokrata házelnök, Chuck Schumer, a szenátus kisebbségi demokrata frakciójának vezetője, illetve Joe Scarborough tévés műsorvezető, akit Trump gyakran és lelkesen szokott anyázni.

Hasson állítólag a svéd tömeggyilkostól, Anders Breiviktől merített ihletet, írja a BBC. A rendőrség szerint 2017 óta tanulmányozza Breivik kiáltványát, például arról, hogy hogyan kell fegyvereket felhalmozni és halállistát írni. Breivik 2011-ben két, egymást követő terrortámadásban 77 emberrel végzett, Oslóban egy robbantással nyolc embert ölt meg, utána 69 táborozót lőtt agyon a norvég Munkáspárt nyári táborában.

"A gyanúsított olyan mennyiségben készült polgárok meggyilkolására, amilyet ritkán látunk ebben az országban" - írta bírósági beadványában Robert Hur körzeti ügyész, aki "belföldi terroristaként" jellemezte Hassont, aki "emberéleteket fenyegető, a kormányzat működését megzavaró" támadásokra készült.

Az ügyészek szerint Hasson 2017 júniusában egy vázlatban elmentett emailben azt írta, "egy olyan módszerről álmodozom, amivel szinte mindenkit ki lehetne irtani a Földön. Talán valami járvány lenne a legsikeresebb, de vajon hogy szerzek spanyol náthát, botulizmust, lépfenét? Nem tudom, de valamilyen megoldást csak találok".

Hasson az amerikai sajtóbeszámolók szerint 49 éves, a parti őrség washingtoni főhadiszállásán szolgál és a közeli Silver Srpingben él. A parti őrség megerősítette, hogy szervezetük egyik tagját letartóztatták, de további részleteket nem kívánt közölni. (Via BBC)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.