Matteo Salvini pártjának EP-kampányát pénzelhette Moszkva egy olajügyleten keresztül

Vlagyimir Putyin orosz elnök bizalmasaival tárgyalt az egyik olasz kormánypárt, a Matteo Salvini belügyminiszter vezette Liga egy olyan olajügyletről, amiből Moszkva visszacsorgatott volna annyit, hogy abból kifizethessék az EP-kampányt, írja a L'Espresso. 

Az olasz hetilap két munkatársának, Giovanni Tiziannak és Stefano Vergine-nek jövő héten megjelenő oknyomozó könyvéből közölt részlet szerint a belügyminiszter egykori szóvivője, Gianluca Savoini egyezett meg Moszkvával úgy, hogy hárommillió tonna olajat vesz egy észak-olaszországi vállalkozás a Rosznyeft orosz állami energiakonszerntől nyomott áron, a kedvezmény pedig a pártnál landol. 

A cél az volt, hogy a Liga európai uniós választási kampányát finanszírozni tudják.

Azt, hogy  létrejött-e az üzlet Oroszországgal, és hogy Putyinék mit kértek cserébe, nem tudni. A párt egyelőre nem kommentálta a cikket. 

A Liga amúgy tavaly júniusban együttműködési megállapodást írt alá Putyin Egységes Oroszország nevű pártjával. Orbán Viktor mellett Matteo Salvini az Oroszországgal szembeni uniós szankciók rendszeres bírálója. (MTI)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.