A totál fogalmatlan brit külügyminiszter volt szovjet vazallusállamnak nevezte Szlovéniát

Jeremy HuntFotó: DANIEL LEAL-OLIVAS/AFP

Kínos helyzetbe került Jeremy Hunt brit külügyminiszter szlovéniai látogatásán: durvábbat mondott, mintha egy hozzánk érkező külföldi politikus Bukarest szépségét kezdené méltatni. Hunt ráadásul éppen hízelegni akart, ugyanis azt fejtegette, hogy 

“Igazán figyelemreméltó átalakulás, hogy a szovjet csatlósállamból modern európai demokrácia, EU- és NATO-tag lett, virágzó gazdasággal, évről évre növekvő idegenforgalommal.”

Csakhogy Szlovénia természetesen nemhogy soha nem volt szovjet csatlósállam, hanem éppen az határozta meg az akkor még Jugoszlávia részét képező ország huszadik századi történetét, hogy Tito Jugoszláviája karakánul szembefordult Sztálinnal és a szovjetekkel, és alapítója volt az úgynevezett “el nem kötelezett országok” tömbjének.

Hogy még kínosabb legyen a brit diplomácia teljesítménye, a nagykövetségük mindeközben arról twitelt, hogy Hunt találkozni fog Karl Erjaveccel, aki viszont már tavaly óta nem az ország külügyminisztere.

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.