Indiában 84 ember halt meg illegálisan főzött pálinka miatt

külföld
2019 február 23., 9:36
comments 155

Legalább 84 ember halt meg az  északkelet-indiai Asszám államban törvénytelenül főzött olcsó szesz fogyasztása miatt. 200 embert pedig kórházban kezelnek. Az egészségügyi minisztérium közleménye szerint teaültetvényen dolgozó munkások ittak az illegálisan előállított alkoholból, miután kézhez kapták munkabérüket. A mérgezés halálos áldozatai között több nő is van.

photo_camera Fotó: BIJU BORO/AFP

Asszám állam kormányzója, Szarbananda Szonoval elrendelte, hogy indítsanak vizsgálatot az ügyben. A rendőrség őrizetbe vett egy férfit, aki a pancsolt szeszt árulta, valamint a körzeti adóhivatal két vezetőjét felfüggesztette megbízatásából, amiért nem akadályozták meg a hamisított alkohol árusítását. 

Alig két hete India északi részén több mint 100 ember halt meg pancsolt szesz fogyasztása miatt, és nagyon sokan kerültek kórházba. A rendőrség nagyszabású vizsgálatot indított az illegális szeszfőzdék felderítésére.

Indiában széles körben elterjedt a pancsolt italok fogyasztása, ugyanis sokkal olcsóbbak az import áruknál és az ismert indiai márkáknál. A nemzeti bűnügyi nyilvántartási hivatal szerint átlagosan körülbelül ezer ember hal meg évente Indiában illegálisan készült szesz miatt, főleg a szegényebbek közül. Ezeket az italokat általában rossz minőségű alapanyagokból, ipari alkoholból és egyéb mérgező szerekből keverik ki. Az Indiai Nemzetközi Szeszesital- és Borszövetség adatai szerint az évente Indiában elfogyasztott ötmilliárd liternyi szeszes ital mintegy 40 százalékát illegálisan állítják elő. (Guardian/MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt