Lefújták a debreceni bérlakásprogramot, mert nem találtak megfelelő szegényeket a környéken

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

A debreceni közgyűlés csütörtöki ülésén Papp László polgármester polgármester kezdeményezte a Nagysándortelep és Vulkántelep városrészekre tervezett, 590 milliós rehabilitációs pályázat visszavonását. 

Orbán Viktor és Papp László, Debrecen polgármestereFotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Bár a támogatási szerződés már tavaly július 10-én lépett hatályba lépett, de közben az önkormányzat rájött, hogy nem tudja teljesíteni a feltételeket. A pályázathoz ugyanis 30 darab szociális bérlakás kialakítását, illetve felújítását vállalta, amibe  szociális munka keretében egyéni fejlesztési tervvel érintett személyeket vagy családokat költöztettek volna. 

Csakhogy az indoklás szerint „az előkészítő szociális munka keretén belül felmért szegregációval és szegregációval veszélyeztetett területen élők között 5 lehetségesen kijelölhető család sincs, akik alkalmasak lennének a projektbe történő bevonásra”

A Magyar Államkincstár állásfoglalása szerint a költözésbe csak olyanok vonhatók be, akik a költözés időpontja előtt legalább 1 évvel életvitelszerűen a szegregációval veszélyeztetett területen éltek. Mivel ezek alapján nem tudták teljesíteni a feltételeket, a polgármester javasolta, hogy a pénzt inkább az egészségügyi alapellátás infrastrukturális fejlesztésére csoportosítsák át. 

A döntésről beszámoló Cívishír.hu ugyanakkor megjegyezte, hogy „a két városrész régebben a rossz hírű debreceni negyedek közé tartozott, de a 90-es évek végétől kezdve nagyon sok szegény családot »kilapátoltak« a városból az ingatlanfejlesztések. Az önkormányzat is igyekezett felvásárolni ingatlanokat olyanoktól, akiket nem szívesen láttak Debrecenben”. Hozzátették, hogy a pályázat lefújása nem azt jelenti, hogy ne lenne 30 rászoruló a két városrészben. (Cívishír/Mfor)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.