A közszolgálati egyetem új rektora: az államot szolgáljuk, nem a politikát

oktatás
2019 február 24., 10:16
comments 190

Interjút adott az MTI-nek Koltay András, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) új rektora. Koltay tavaly szeptembertől vezeti az egyetemet, amelyet 2012-ben hozott létre az Orbán-kormány.

A rektor többek között kitért arra: az egyetemet gyakran kormányközeli egyetemként említik. Erről azt mondta, az NKE speciális feladatokat lát el az államszervezet kiszolgálásában, például a rendőrtisztképzéssel, a honvédtisztképzéssel vagy a közigazgatásban dolgozók képzésével, és más egyetemen nincsenek ilyen képzések.

"Az állam működése szempontjából ezek kiemelkedően fontos területek, az államszervezet hatékony működése pedig minden állampolgár érdeke és a mindenkori kormány felelőssége" - mondta Koltay András. Hozzátette:

ebben az értelemben az NKE nem is lehet más, mint megkülönböztetett fontosságú intézmény, hangsúlyozva, "az államot, annak polgárait szolgáljuk, és nem a politikát".

photo_camera Középen: Koltay András Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI/MTVA

Koltay elmondta, hogy a Tisza István-program elindításával az egyetem a fejlődésének új szakaszába lépett, és folytatódik a Ludovika Campus fejlesztése is további építkezésekkel, és azzal a céllal, hogy a NKE ne csak egyetemi képzőhely legyen, hanem kulturális centrummá is válhasson.

Jelentősen bővül az egyetem kutatási tevékenysége, februártól megkezdte működését az Eötvös József Kutatóközpont, amely jelenleg hat, az év második felétől kilenc kutatóintézettel működik majd.

A kutatóintézetek az egyetem képzési portfóliójába illeszkedő olyan stratégiai jellegű kutatásokat végeznek, amelyek hozzájárulnak az NKE nemzetközi versenyképességének növeléséhez. A rektor az új intézetvezetők között említette Hatos Pált (Közép-Európa Kutatóintézet) és Hörcher Ferencet (Politika- és Államelméleti Kutatóintézet).

Szintén februárban hozták létre a Stratégiai Tanulmányok Intézetét, a vezetője Prőhle Gergely, tiszteletbeli elnöke pedig Martonyi János volt külügyminiszter. Ebben az intézetben - mint a rektor elmondta - két irányba kezdték el az építkezést. Egyrészt 2020 szeptemberétől indítanak egy új, kis hallgatói létszámú mesterképzést, amelynek célja az állami vezetők utánpótlásának biztosítása. Másrészt létrehozzák a Diplomáciai Akadémiát, amely a magyar diplomácia utánpótlásának és vezetői továbbképzésének lesz a bázisa.

Az NKE rektora szerint nem volt szerencsés, hogy az Eötvös József Kutatóközpontot létrehozó szenátusi határozat - amelyet tavaly novemberben hoztak - éppen február elsején lépett hatályba.

Így eshetett időben egybe a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) finanszírozásáról, illetve az akadémiai kutatóintézetek jövőjéről kibontakozott vitával, ez pedig azt a látszatot kelthette, hogy az NKE-n azért hozták létre az új kutatóközpontot, hogy befogadja az Akadémiáról leváló kutatóintézeteteket. Mindez csupán időbeli egybeesés - hangsúlyozta a rektor, kiemelve: az NKE nem érintett az MTA átalakításában, "az egyetem a saját útját járja". (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.