Okinava lakói megszavazták, hogy ne épüljön náluk új amerikai támaszpont

külföld
2019 február 24., 19:04
comments 288

Japán Okinava nevű tartományában népszavazást tartottak arról, hogy az USA építhet-e egy új katonai támaszpontot a térségben.

A szavazatokat még nem számolták teljesen össze, de az exit poll felmérések és a részeredmények alapján egyértelmű, hogy a többség elutasította a tervet. 

A népszavazás ugyanakkor nem volt ügydöntő, a kormánynak joga van engedélyezni az építkezést így is. Abe Sinzo miniszterelnök már a népszavazás előtt közölte, hogy a támaszpont mindenképpen megépül. 

A helyiek ellenállására jellemző, hogy Okinava tartomány kormányzóját éppen azért választották meg a közelmúltban, mert megígérte ennek a népszavazásnak a kiírását. A tartomány az engedélyek körüli bürokratikus herce-hurcával komolyan lassíthatja az építkezést, még ha nem is akadályozhatja feltétlenül meg.

A támaszpont építését ellenző aktivisták üdvözlik a népszavazás eredményét Naha városában.
photo_camera A támaszpont építését ellenző aktivisták üdvözlik a népszavazás eredményét Naha városában. Fotó: Motoki Nakashima/The Yomiuri Shimbun

Okinaván 1995 óta igen erős az amerikai bázissal szembeni ellenszenv, akkor ugyanis amerikai katonák megerőszakoltak egy 12 éves japán kislányt. 2017-ben a bázis egyik amerikai munkása megerőszakolt és megölt egy helyi nőt, és ugyanabban az évben egy ittas tengerészgyalogos halálra gázolt egy amerikai férfit. Ezekből mind hatalmas felháborodás lett.

Az amerikaiak 50 ezer katonát állomásoztatnak Okinaván, a második világháború óta jelen vannak. Az USA számára stratégiai szempontból ez egy különösen fontos bázis a kínaiak féken tartására. Éppen ezért a japán kormány is támogatja a támaszpont fennmaradását, akármennyire is utálja a lakosság az amerikai katonákat.

Az új bázisra azért lett volna szükség, mert a jelenlegit bezárnák, és egy modernebb létesítményből folytatnák tovább a környék tengereinek ellenőrzését.  

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.