A régi Hollywood még ellenáll, hiába kapart annyira a Fekete párduc és a Roma

FILM
2019 február 25., 06:06
comments 235

Figyelem, aki csak a nyertesek listájára kíváncsi, itt megtalálja.

A vasárnap esti Oscar-gála tizedik percétől fogva csak az járt a fejemben, hogy csengessenek már ki. Úgy éreztem, egy olyan bulin estem fogságba, ahol rossz lesz a zene és unalmas a társaság. Aztán nem lett teljesen igazam, bár a meglepetések a legutolsó percekre maradtak.

photo_camera A Zöld könyv kapta a legjobb filmnek járó díjat Fotó: VALERIE MACON/AFP

Annyira döcögősen és kétségbeesetten indult a készülődés az idei Oscarra, hogy én azért csak azt gondoltam, az Akadémia összekapja magát, és a sok nyökögés, kicsit csinálás, kicsit nem csinálás után talán durrant nagyot, és nem úgy, hogy rossz filmet mondanak be győztesként a gála legfontosabb pillanatában, mint 2017-ben. Mondjuk az előjelek vészjóslóak voltak, kezdjük azzal, hogy az estnek nem volt házigazdája. Ehhez események szerencsétlen sorozatára volt szükség, meg persze az Akadémia bénázására. 

A tavalyi év eredményei alapján egyértelmű volt, hogy valamit tenni kell: soha nem nézték olyan kevesen a közvetítést, mint 2018-ban, összesen 26,5 millió néző volt kíváncsi a gálára, ráadásul a legfontosabbnak tekinthető, 18-49 év közötti korosztály érdeklődése csappant meg a legdrámaibban. Viszont aki azt hitte, hogy akkor most életet lehelnek a másorba, tévedett. Ahogy azt nagyjából borítékolni lehetett, a házigazdátlanság miatt kicsit elárvult lett a show, pláne, hogy elsőként Tina Fey, Amy Poehler és Maya Rudolph lépett színpadra. A rutinos házigazdának számító, mindig nagyon szórakoztató komikusok néhány tényleg vicces mondata ugyanis csak arra volt jó, hogy emlékeztesse a nézőt arra, hogy miről marad le az est további részében. 

Az Oscar legfontosabb kérdései azok voltak, 

  • meg tudja-e nyerni a legjobb filmnek járó díjat a gála történetében először egy idegen nyelvű film, azaz a Netflix agyonpromózott Romája,
  • hogy nyerhet-e legjobb kategóriában egy szuperhősös, népszerű film, azaz a Fekete párduc,  
  • illetve hogy kap-e végre valahára szobrot Glenn Close, akinek ez volt a hetedik jelölése. 

Az est első meglepő pillanata volt, amikor kiderül, hogy a színésznő megint üres kézzel tér haza,

mert a legjobb női főszereplőnek járó díjat A kedvenc egyik főszereplője, Olivia Colman vitte el előle.

A megszeppent Olivia Coleman
photo_camera A megszeppent Olivia Colman Fotó: VALERIE MACON/AFP

A döntéssel egyébként látványosan egyetértett a közönség is, és valószínűleg Glenn Close is értékelte, hogy A kedvencben remekelő, a gálaszezont a szereppel végignyerő Colman már a legelső mondataiban elnézést kért tőle. "Olyan régóta vagy az idolom, ez nem az, amit akartam" - mondta félig sírva, félig röhögve. Az, hogy a legjobb férfi főszereplőnek járó díjat Rami Malek kapta, már kevésbé volt meglepő. A Freddie Mercuryt alakító színész arról beszélt, a Queen énekese egy komplexusos kisfiú volt, nem mellesleg homoszexuális és bevándorló. Akit ma ünneplünk. Hozzátette, az embereknek szükségük van ezekre a történetekre, ezt ő pontosan tudja, mint egyiptomi bevándorlók első generációs gyereke. Ismét csak nem meglepő, hogy a Bohém rapszódia négy díjat kapott, még ha a legjobb filmért járót el is bukta.

Bár nagyon sokan hittek a Roma győzelmében, azért azok után, hogy elvitte a legjobb idegen nyelvű filmnek és a legjobb rendezőnek járó díjat, az lett volna a meglepetés, ha a legjobb filmnek választják. 

A Roma rendezője, Alfonso Cuarón és a film főszereplője, Yalitza Aparicio az idei gálán.
photo_camera A Roma rendezője, Alfonso Cuarón és a film főszereplője, Yalitza Aparicio az idei gálán. Fotó: KEVIN WINTER/AFP

A Fekete párducot meg talán soha senki nem is gondolta komolyan. 

Az, hogy végül a Zöld könyv nyert, egyrészt kicsit megnyugtató, másrészt ugyanaz a langyosvíz, amiért annyira rühellik már az emberek ezt az egészet. Bár idén nem voltak nagy megmondások vagy olyan beszédek, melyekről aztán még hónapokig, évekig beszélnek, de ne legyünk igazságtalanok, voltak még érdekesnek nevezhető pillanatok!

Spike Lee, aki a legjobb adaptált forgatókönyvért járó díjat vehette át, az alkalmat arra használta ki, hogy szenvedélyes beszédben szólítson fel mindenkit arra, hogy a 2020-as amerikai elnökválasztáson azt tegye, ami helyes ('Do the right thing'), nem túl finoman utalva arra, hogy szerinte a világ nem jó irányba halad. 

link Forrás

Lady Gaga ismét előadta élőben is a Csillag születik betétdalát Bradley Cooperrel az oldalán, a közönség felállva tapsolt, ők meg ugyanúgy elérzékenyültek, ahogy az elmúlt nemtudomhány alkalommal, amikor pontosan ugyanolyan koreográfiával játszották ezt az egészet el. Miután a Shallow díjat nyert, köszönőbeszédében Gaga azt hangsúlyozta, mindig fel kell állni, mindegy, hányszor döngölik a földbe az embert.

link Forrás

És hogy nehogy megint baj legyen, és nehogy összekeverjék, melyik film nyert, a kamera ezúttal is közelről mutatta, milyen cím volt olvasható a papíron, amit a boríték rejtett. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.