Felmérés: a románok több mint fele bizalmatlan a magyarokkal szemben

külföld
2019 február 26., 12:39
comments 263

A románok 53 százaléka bizalmatlan a magyar etnikumú polgártársaival szemben - mutatta ki az IRES közvélemény-kutató intézet egy friss felmérése, amelyet kedden ismertetett a Hotnews.ro hírportál.

Az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) megbízásából készült kutatás szerint a román társadalomban a megjelölt kisebbségi csoportok közül a homoszexuálisokkal szemben a legnagyobb, 74 százalékos az elutasítás. A romákkal szemben a megkérdezettek 72 százaléka, a migránsokkal szemben pedig 69 százalékuk bizalmatlan. A muzulmánokban a megkérdezettek 68, a HIV-fertőzöttekben 58 százalékuk nem bízik.

A megkérdezettek a magyaroknál kevésbé bizonyultak elutasítónak a zsidókkal szemben (46 százalék), a munkanélküliek azonban még a magyaroknál is gyanúsabbak számukra (55 százalék). A felmérés résztvevőinek 24 százaléka mondta azt, hogy nem fogadna el magyart családtagnak, 19 százaléka pedig barátnak.

A felmérés résztvevőinek 60 százaléka veszélyesnek tartja a muzulmánokat, 52 százalékuk szerint pedig a migránsokat meg kell állítani Európa határain. A megkérdezettek csaknem fele szükségesnek tartja a nacionalista mozgalmakat, több mint 50 százalékuk pedig nem bízik a Romániát bíráló külföldiekben. A Hotnews beszámolója szerint Soros Györgyről a megkérdezettek 35,5 százaléka vélekedik úgy, hogy ártott Romániának.

A felmérést telefonos módszerrel készítették 2018. november 26. és december 10. között. A több mint ezer felnőtt válaszadó bevonásával készült felmérés hibahatára 2,7 százalék. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.