Kevesebb lábat kellene levágni, ha több lenne itthon az érsebész

A veszprémi kórházban nemrég a felére csökkent az érsebészek száma, a budapesti Péterfy Kórház pedig olyan súlyos az orvoshiány, hogy az érsebészeti ügyeletet sem tudják ellátni. A Népszava most arról ír, hogy legfeljebb tüneti terápiát jelenthet a kialakult helyzetre az egészségügyért felelős államtitkár bejelentése, miszerint  centrumokba szervezik az ellátást, ahol biztosított lesz a kellő számú orvos és a technológiai háttér is. Ezért elindult a Szent Imre Kórház és a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet (GOKI) érsebészetének a fejlesztése.

Csakhogy a lap szerint az érsebészek koncentrálásával sem tudnak majd elég beteget ellátni, legfeljebb a látványosan botrányos eseteket lehet elkerülni. Az Egészségügyi Szakmai Kollégium Érsebészeti és Angiológiai Tagozatának legfrissebb adatai alapján tavaly csak 119 olyan sebészt volt, aki végez valamilyen szintű érsebészeti ellátást, de közöttük csak 71 olyan orvos volt, aki teljes munkaidőben. A többiek  általános sebészeti műtéteket is végeznek. Közben a testület szerint a speciális ellátás biztosításához 180 érsebész szakorvosra lenne szükség.

Fotó: CEM GENCO/Anadolu Agency

A szakemberek hiányát pedig az amputációk magas száma mutatja a legjobban. A lap szerint legalább 15 ezer érműtétre lenne szükség, jelenleg csak 9500-ra vak kapacitás. A többi esetben amputálni kell, mivel ha az érszűkület miatt a szövetek, szervek nem jutnak megfelelő mennyiségű vérhez, elhalnak.

Márpedig Magyarországon évente közel 7000 végtag teljes, vagy részleges eltávolítása történik meg keringészavar miatt, ami két és félszerese az európai átlagnak. Például Szlovákiában lakosság arányosan negyedével kevesebbszer vágnak le lábat, és a fejlettebb országokban, állapítja meg a lap. A jobb eredmények annak köszönhetőek, hogy időben felismerik és kezelik az erek betegségeit  

Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.