Matolcsy: A jegybank feladata, hogy segítse a kormány gazdaságpolitikai munkáját is

2019 február 26., kedd 16:42
166

Egyértelmű: miután Orbán Viktor ismét Matolcsy Györgyöt javasolta a Magyar Nemzeti Bank élére, a régi-új jelöltett meghallgatta az Országgyűlés Gazdasági bizottsága, majd a kormánypárti tagok többségével támogatta az újbóli jelölést. 

"A jegybank a monetáris, ezen belül a kamatpolitikájával az elmúlt 6 évben 2400 milliárd forint kamatkiadást spórolt meg az államháztartásnak,"

jelentette ki az ülésen Matolcsy. Bár sokan bírálták szerinte az "MNB-t azért, hogy túlnyúlik a mandátumán. Jelezte: ez azonban azért nem helytálló, 

mert a jegybank feladatai közé tartozik az is, hogy segítse a kormány gazdaságpolitikai munkáját."

Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

Hozzátette: a jegybank alapítványai nemcsak megőrizték a rájuk bízott vagyont, hanem növelni is tudták azt.  Székely Sándor, független képviselő magán-nyugdíjpénztárakkal kapcsolatos kérdésére válaszolva a jegybankelnök kijelentette:

"a magán-nyugdíjpénztárak bevezetése gazdaságpolitikai hiba volt, és amikor választani lehetett, a magánnyugdíjpénztár-tag állampolgárok 97 százaléka visszatért az állami nyugdíjrendszerbe."

Matolcsyt Áder János köztársasági elnök nevezi majd ki ismét a jegybank élére. (MTI)  

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt