Matolcsy: A jegybank feladata, hogy segítse a kormány gazdaságpolitikai munkáját is

POLITIKA
2019 február 26., 16:42
comments 164

Egyértelmű: miután Orbán Viktor ismét Matolcsy Györgyöt javasolta a Magyar Nemzeti Bank élére, a régi-új jelöltett meghallgatta az Országgyűlés Gazdasági bizottsága, majd a kormánypárti tagok többségével támogatta az újbóli jelölést. 

"A jegybank a monetáris, ezen belül a kamatpolitikájával az elmúlt 6 évben 2400 milliárd forint kamatkiadást spórolt meg az államháztartásnak,"

jelentette ki az ülésen Matolcsy. Bár sokan bírálták szerinte az "MNB-t azért, hogy túlnyúlik a mandátumán. Jelezte: ez azonban azért nem helytálló, 

mert a jegybank feladatai közé tartozik az is, hogy segítse a kormány gazdaságpolitikai munkáját."

photo_camera Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

Hozzátette: a jegybank alapítványai nemcsak megőrizték a rájuk bízott vagyont, hanem növelni is tudták azt.  Székely Sándor, független képviselő magán-nyugdíjpénztárakkal kapcsolatos kérdésére válaszolva a jegybankelnök kijelentette:

"a magán-nyugdíjpénztárak bevezetése gazdaságpolitikai hiba volt, és amikor választani lehetett, a magánnyugdíjpénztár-tag állampolgárok 97 százaléka visszatért az állami nyugdíjrendszerbe."

Matolcsyt Áder János köztársasági elnök nevezi majd ki ismét a jegybank élére. (MTI)  

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.