Az MNB a 330 pontos versenyképességi javaslatában új pénzügyi modell kialakítását javasolja

A Magyar Nemzeti Bank új pénzügyi modell kialakítását javasolja a 330 pontos versenyképességi javaslatában, amiben többek között kedvező számlacsomagok kialakítását szorgalmazza nyugdíjasok, szociálisan hátrányos helyzetben lévők számára és javasolja a hitelek előtörlesztéséhez kapcsolódó adminisztratív terhek és díjak, köztük a közjegyzői díjak csökkentését.

Az MNB honlapján közzétett javaslatok között szerepel a fordított kezességvállalási eljárás kialakítása, amivel az eddigiektől eltérően a banki hiteligény előtt a garanciaszervezet minősítené a vállalati ügyfelet.

Javasolják a kizáró kritériumok célzott lazítását, hogy bővíthető legyen a kockázatos, de még élet- és garanciaképes, hitelezhető vállalkozások köre. Emellett rugalmasabb (70-90 százalékos) garanciamértéket indítványoz az MNB: a rugalmasabb garanciamérték bevezetésével a bankok a kockázatosabb ügyleteik esetén 80 százalékot meghaladó garanciamértéket is igénybe vehetnének. A nagyobb kockázatvállaláshoz kapcsolódó banki folyamatok átalakításával csökkenthetők a hitelintézetek ezzel összefüggő terhei, ami ösztönzőleg hathat a kockázati étvágy növelésére – írják.

Az MNB kiterjesztené az „üzleti angyal” adókedvezményt, hogy ne csak a 3 évnél fiatalabb innovatív vállalkozásokba való befektetésért lehessen kedvezményt kapni, hanem az idősebb vállalkozások is tőkéhez jussanak. Ehhez szükségessé válhat a de minimis értékhatár emelése. Végrehajtási szempontból kulcskérdés, hogy a valóban innovatív vállalatokhoz jussanak el a támogatások, így ennek keretrendszerét gondosan kell kialakítani.

A hitelek előtörlesztéséhez kapcsolódó adminisztratív terheket és díjakat, köztük a közjegyzői díjakat is csökkenteni kell, és lehetővé kell tenni a pozitív hiteltörténeti adatok kötelező átadását, valamint az egyszerű és felhasználóbarát bankszámlaváltás lehetőségét.

Az MNB javasolja bankszámla-konstrukciók kidolgozását és terjesztését nyugdíjasok, szociálisan hátrányos helyzetben lévők bankkapcsolatainak növelésére, ezért javasolják, hogy 2020-tól jogszabályi előírás alapján legyen elérhető minden banknál egy, ennek a fogyasztói csoportoknak kedvezményes feltételekkel igénybe vehető számlakonstrukció.

A POS terminálok és egyéb elektronikus fizetési megoldások lefedettségét javítani kell, az elavult IT-rendszerek felújítására, cseréjére és az azonnali fizetési rendszerrel összehangolt fejlesztésekre pedig adókedvezményt javasolnak a pénzügyi tranzakciós illetékből.

Az MNB a mobilfizetési alkalmazások fejlesztésének ösztönzését illetékkedvezménnyel támogatná, és az azonnali fizetési rendszerrel összehangolt digitalizációs fejlesztések támogatását is, valamint banki csomagárazás bevezetését is javasolja a lakossági pénzforgalmi szolgáltatások területén.

Az egyszerűbb és gyorsabb online szerződéskötés és -aláírás érdekében kezdeményezik, hogy a NAV-nál elérhető kereset-kimutatásokat a hitelintézetek elektronikusan lekérdezhessék, valamint azt, hogy a lakáshitelek felvételéhez kapcsolódó közjegyzői díjak csökkenjenek, a közjegyzői okiratba foglalás folyamatát pedig sztenderdizálással egyszerűsítsék.

A közjegyzői hitelesítés kiváltható az MNB szerint egy központi digitális platformmal, és javasolják a teljeskörű online ügyintézést a fedezetlen hitelek felvételekor.

A javaslatok között szerepel központi értékbecslő adatbázis létrehozása, valamint a földhivatali információk (TakarNet) automatizálása a folyamatos elérhetőség biztosítása mellett, illetve a digitális csatornán értékesített jelzálog- és fogyasztói hitelek arányának növelése.

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke beszédet mond a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évnyitóján a budapesti New York Palace szállodában 2019. február 27-én.Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

Orbán Viktor miniszterelnök szerdán arról beszélt, hogy 2030-ra az 5 legversenyképesebb ország egyikének kell lennünk, és szerinte ez nincs olyan messze, mint gondoljuk.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.