Jót tett a magyar babáknak a dohányzás visszaszorítása

Több 444 videó?
Szeretném

„a dohányzási tilalom szignifikánsan javította az érintett anyák újszülöttjeinek egészségét. A jogszabályváltozás hatására többek között nőtt az átlagos születési súly, csökkent az alacsony (2500 g alatti) születési súlyú újszülöttek és a koraszülöttek aránya, továbbá a csecsemőhalálozás esélye is alacsonyabb lett” - állapította meg az Magyar Tudományos Akadémia két kutatója, Hajdu Tamás (MTA KRTK Közgazdaság-tudományi Intézet) és Hajdu Gábor (MTA TK Szociológiai Intézet) egy friss tanulmányban.

Az MTA közgazdaság-tudományi és szociológiai intézeteinek kutatói azt vizsgálták, lett-e valamiféle hatása annak, hogy Magyarországon 2012-ben életbe lépett az 1999-es, majd 2011-ben szigorított, a nemdohányzók védelméről szóló törvény, amely szigorította a dohányzást, megtiltotta a kocsmákban, szórakozóhelyeken, munkahelyeken, közforgalmú intézményekben.

A kutatók a kocsmákban (vendéglátóipari egységekben) dolgozó nők és  gyermekeinek születéskori egészségét vetették össze olyan nőkéivel, akik már a törvény hatályba lépése előtt is füstmentes környezetben dolgozhattak (bolti eladók, pénztárosok, fodrászok, kozmetikusok). (MTA)