Radioaktív holttest szennyezett össze egy arizonai krematóriumot

2019 február 27., szerda 7:54
257

Egy arizonai krematóriumról a vizsgálatok kimutatták, hogy radioaktivitással szennyezett, és ennek valószínűleg egy ott elégetett holttest lehet az oka, a 69 évesen elhunyt férfit ugyanis nem sokkal korábban rákkal kezelték – állítja egy új tanulmány.

Illusztráció: zöld ember

Nathan Yu, a tanulmány fő szerzője azt mondta, az egészségügyi szakértők rég felfigyeltek a radioaktív izotóppal jelzett gyógyszerekkel kezelt emberek holttestének elégetésével járó kockázatra, de eddig nem jelentették, hogy egy krematórium ilyen módon szennyezetté vált volna. (A szennyeződés mértéke így is az ENSZ előírása szerinti határérték alatt maradt.)

A férfit kb. egy hónappal korábban kezelték lutéciummal (Lu 177), majd ugyanez az izotóp alacsony szinten kimutatható volt a test elégetéséhez használt berendezésen, ideértve a sütőt, a vákuumszűrőt és a csontmorzsolót.

Az ilyen gyógyszerek használata egyre elterjedtebb a rákos megbetegedések diagnosztizálásánál és kezelésénél, ugyanis a radioaktív összetevőkkel lehetséges kifejezetten a rákos sejteket támadni.

Egyelőre nincs szövetségi szintű szabály a holttestek szisztematikus kezelésére, a tanulmány szerzői szerint ideje lenne óvatosabbnak lenni az ilyen és ehhez hasonló esetek elkerüléséért.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt