Radioaktív holttest szennyezett össze egy arizonai krematóriumot

Egészségügy
2019 február 27., 07:54
comments 250

Egy arizonai krematóriumról a vizsgálatok kimutatták, hogy radioaktivitással szennyezett, és ennek valószínűleg egy ott elégetett holttest lehet az oka, a 69 évesen elhunyt férfit ugyanis nem sokkal korábban rákkal kezelték – állítja egy új tanulmány.

photo_camera Illusztráció: zöld ember

Nathan Yu, a tanulmány fő szerzője azt mondta, az egészségügyi szakértők rég felfigyeltek a radioaktív izotóppal jelzett gyógyszerekkel kezelt emberek holttestének elégetésével járó kockázatra, de eddig nem jelentették, hogy egy krematórium ilyen módon szennyezetté vált volna. (A szennyeződés mértéke így is az ENSZ előírása szerinti határérték alatt maradt.)

A férfit kb. egy hónappal korábban kezelték lutéciummal (Lu 177), majd ugyanez az izotóp alacsony szinten kimutatható volt a test elégetéséhez használt berendezésen, ideértve a sütőt, a vákuumszűrőt és a csontmorzsolót.

Az ilyen gyógyszerek használata egyre elterjedtebb a rákos megbetegedések diagnosztizálásánál és kezelésénél, ugyanis a radioaktív összetevőkkel lehetséges kifejezetten a rákos sejteket támadni.

Egyelőre nincs szövetségi szintű szabály a holttestek szisztematikus kezelésére, a tanulmány szerzői szerint ideje lenne óvatosabbnak lenni az ilyen és ehhez hasonló esetek elkerüléséért.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.