Radioaktív holttest szennyezett össze egy arizonai krematóriumot

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

Egy arizonai krematóriumról a vizsgálatok kimutatták, hogy radioaktivitással szennyezett, és ennek valószínűleg egy ott elégetett holttest lehet az oka, a 69 évesen elhunyt férfit ugyanis nem sokkal korábban rákkal kezelték – állítja egy új tanulmány.

Illusztráció: zöld ember

Nathan Yu, a tanulmány fő szerzője azt mondta, az egészségügyi szakértők rég felfigyeltek a radioaktív izotóppal jelzett gyógyszerekkel kezelt emberek holttestének elégetésével járó kockázatra, de eddig nem jelentették, hogy egy krematórium ilyen módon szennyezetté vált volna. (A szennyeződés mértéke így is az ENSZ előírása szerinti határérték alatt maradt.)

A férfit kb. egy hónappal korábban kezelték lutéciummal (Lu 177), majd ugyanez az izotóp alacsony szinten kimutatható volt a test elégetéséhez használt berendezésen, ideértve a sütőt, a vákuumszűrőt és a csontmorzsolót.

Az ilyen gyógyszerek használata egyre elterjedtebb a rákos megbetegedések diagnosztizálásánál és kezelésénél, ugyanis a radioaktív összetevőkkel lehetséges kifejezetten a rákos sejteket támadni.

Egyelőre nincs szövetségi szintű szabály a holttestek szisztematikus kezelésére, a tanulmány szerzői szerint ideje lenne óvatosabbnak lenni az ilyen és ehhez hasonló esetek elkerüléséért.

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.