Erdélyi tojáskövületek szerint a kis madarak és a nagy krokodilok valaha megosztották egymással a fészküket

2019 február 28., csütörtök 15:41
70

A kis madarak és a nagy krokodilok valaha békésen együtt éltek: Erdélyben talált tojáskövületek arról tanúskodnak, hogy az őskori madarak nem féltek megosztani a fészket a hüllőkkel – írta meg a Nature.

Vremir Mátyás romániai magyar paleontológus 2011-ben a Fehér megyei Alsóváradalján egy folyóparton mintegy 68 millió éves megkövült tojáshéjakat fedezett fel. Egy nemzetközi kutatócsoporttal együttműködve megállapította, hogy a tojáshéjak két madárfaj – a krétakorban élt Enantiornithes ősmadár alfaj – egyedeitől és két hüllőfaj – a krokodilok (Krokolithus) és a gekkók – őseitől származnak.

„Egyedálló gerinces kövületekről van szó, ami annak a bizonyítéka, hogy a legősibb állatfajok ugyanazon a helyen rakták le a tojásaikat”

– írták a tanulmány szerzői, akik szerint a krokodil- és gekkótojások jelenléte „valószínűleg arra utal, hogy ezeket az állatokat az ősmadarak nemcsak eltűrték, de kétségkívül nem tekintették veszélyesnek az Enantiornithes-tojásokra és -fiókákra”.

Vremir Mátyás, az Erdélyi Múzeum-Egyesület kutatója szerint a tudósok 13 teljes enantiornithes-tojást és több ezer tojáshéjdarabot találtak, köztük krokodiltojásból származókat, de a kőzetben még sokkal több is rejtőzhet.

„A madártojások mérete 4×2,5 cm, míg a krokodiloké a pingponglabdáénál valamivel kisebb” – mondta el az őslénykutató az AFP francia hírügynökségnek. „Ez a felfedezés nemcsak egy érdekes kőhalom, de egész történelemről tanúskodik, ami még korántsem tárta fel a titkait” – mondta Vremir Mátyás. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt