Erdélyi tojáskövületek szerint a kis madarak és a nagy krokodilok valaha megosztották egymással a fészküket

ÁLLAT
2019 február 28., 15:41
comments 68

A kis madarak és a nagy krokodilok valaha békésen együtt éltek: Erdélyben talált tojáskövületek arról tanúskodnak, hogy az őskori madarak nem féltek megosztani a fészket a hüllőkkel – írta meg a Nature.

Vremir Mátyás romániai magyar paleontológus 2011-ben a Fehér megyei Alsóváradalján egy folyóparton mintegy 68 millió éves megkövült tojáshéjakat fedezett fel. Egy nemzetközi kutatócsoporttal együttműködve megállapította, hogy a tojáshéjak két madárfaj – a krétakorban élt Enantiornithes ősmadár alfaj – egyedeitől és két hüllőfaj – a krokodilok (Krokolithus) és a gekkók – őseitől származnak.

„Egyedálló gerinces kövületekről van szó, ami annak a bizonyítéka, hogy a legősibb állatfajok ugyanazon a helyen rakták le a tojásaikat”

– írták a tanulmány szerzői, akik szerint a krokodil- és gekkótojások jelenléte „valószínűleg arra utal, hogy ezeket az állatokat az ősmadarak nemcsak eltűrték, de kétségkívül nem tekintették veszélyesnek az Enantiornithes-tojásokra és -fiókákra”.

Vremir Mátyás, az Erdélyi Múzeum-Egyesület kutatója szerint a tudósok 13 teljes enantiornithes-tojást és több ezer tojáshéjdarabot találtak, köztük krokodiltojásból származókat, de a kőzetben még sokkal több is rejtőzhet.

„A madártojások mérete 4×2,5 cm, míg a krokodiloké a pingponglabdáénál valamivel kisebb” – mondta el az őslénykutató az AFP francia hírügynökségnek. „Ez a felfedezés nemcsak egy érdekes kőhalom, de egész történelemről tanúskodik, ami még korántsem tárta fel a titkait” – mondta Vremir Mátyás. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.