Európa legeslegrosszabb egészségügyi rendszerei közt van a magyar az EHCI szerint

A 35 vizsgált európai ország közül a 33. helyen végzett a magyar egészségügyi rendszer a stockholmi központú Health Consumer Powerhouse (HCP) nevű szervezet Európai Egészségügyi Fogyasztói Index (EHCI) nevű kiadványában. Csak Romániát és Albániát előzzük meg. (Az angol nyelvű jelentés itt olvasható el.)

A tavalyi felmérésben még Románia, Bulgária, Görögország és Litvánia is mögöttünk végzett.

A Napi korábbi cikke így foglalta össze, mi is ez a felmérés:

A 2005-ben indult EHCI felmérés 35 európai ország egészségügyi rendszerét értékeli 6 fő szempont, ezen belül 46 indikátor segítségével. Fő vizsgálati területei: betegjogok és -információk, az ellátáshoz való hozzáférés, a kezelések eredményessége, minősége, az elérhető szolgáltatások köre, a rendszer nagylelkűsége, valamint a megelőzés és a gyógyszerhasználat területe. A 2017-es indexben Ciprus nulla ponttal szerepel, itt nincs európai mértékkel mért, valódi közfinanszírozott egészségügy. Az indexben a minimális pontszám: 333, a maximum 1000, a kiemelkedően jól teljesítő, 800 pontnál többet elérő országokat a térképen zölddel, a 600 pontnál kevesebbet elérőket pirossal jelzi az index, a sárga az "elmegy" kategória.

Ez az index tehát nagyrészt az adott ország betegszervezeteinek visszajelzései alapján áll össze.

Magyarország most 565 ponttal lett hátulról a harmadik.

A lista élén helycsere volt: az egy ideje stabilan első Hollandiát (883 pont) megelőzte Svájc (893 pont), annak ellenére, hogy a hollandok 2016-os 927 pontja magasan a 2005 óta tartó "minden idők" legjobb eredménye volt. A hollandok két faktor, a pszichiátriákon jellemző várakozási idő és a növekvő öngyilkossági arányszám miatt rontottak.

Így néz ki az EHCI zöld, vagyis 800 pontot elérőkből álló élcsoportja:

3. Norvégia 857
4. Dánia 855
5. Belgium 845
6. Finnország 839
7. Luxemburg 809
8. Svédország 800

A kelet-európai térség legjobbja a 731 pontjával a középmezőny elejében, 14. helyen található Csehország. Őket a 15. helyen Észtország követi, eggyel megelőzve Nagy-Britanniát. Jól szerepelt még a 17. Szlovákia, míg a 2016. legnagyobb fejlődését produkáló Szerbia tovább erősödve, 699 ponttal 18, megelőzve Spanyolországot és az olasz egészségügyet. Kissé meglepő, hogy a tehetős és kis lélekszámú Szlovénia csak 21. 678 ponttal.

A mélyről induló, aprócska Montenegro 2017-ben volt a legnagyobb növekedő, idén a 23. helyen végzett 668 ponttal, egy fontos kategóriát megnyerve: egész Európában itt a legkisebb a csecsemőhaladóság aránya. Ez annak köszönhető, hogy egy megrázó haláleset után elrendelték, hogy az ország összes veszélyztetett terhesét a Podgoricai Egyetem klinikájának szülészetére küldjék.

Horvátország is folyamatosan fejlődik, már a 24. helyen állnak 644 ponttal. Bár állt már jobban is, Észak-Macedónia 25. helye és 638 pontja is jó teljesítmény az ország anyagi lehetőségeihez képest. Litvánia 28., Lettország a 30., Bulgária eggyel áll mögöttük, minket pedig Lengyelország előz meg közvetlenül.


Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.