Inkább ülve aludjanak az anyák a gyerekük mellett mondja a budapesti gyerekkórház

Egészségügy
2019 február 28., 07:59
comments 500

A kis betegek és az anyjuk szempontjából is jobb, ha az anyák nem összecsukható ágyon, hanem széken ülve alszanak a kórteremben, akár hetekig. Ez a lényege annak a furcsa válaszlevélnek, amit a Heim Pál kórháztól kaptunk.

Korábban több cikket írtam arról, hogy egy civil apa, Orosvári Zsolt, illetve a vele szövetkező Anyák az anyákért alapítvány pár hónap alatt, közösségi gyűjtésből félig megoldotta a magyar egészségügy egyik szégyenét, miszerint a kisgyerekes szülőknek a legtöbb kórházban a földön vagy összetolt székeken kell aludniuk a kórházban fekvő gyerekük mellett. Orosvári azt találta ki, hogy összecsukható kempingágyakra fog pénzt gyűjteni, majd ezeket szétosztja a rászoruló kórházak között.

Ez meg is történt, ám néhány kórház, köztük a Heim Pál, bár elfogadta az adományt, misztikus módon nem hajlandó felhasználni azt. Ez több más ok mellett azért is furcsa, mert az egészségügyet irányító minisztérium, az EMMI a kezdeti tagadás és akadályozás után a civilek mellé állt, amit azzal demonstrált, hogy év elején részletes listát küldtek nekik arról, pontosan melyik hazai egészségügyi intézmény szorulna rá ilyen pótágyakra. Ezek között volt a Heim Pál is, amelyikről az anyák élménybeszámolók alapján amúgy is jól tudták, hogy a legutóbbi időkig mekkora földönalvós helyszín volt.

Ám a Heim Pál - amit a Kásler Miklós emberierőforrás-miniszterrel korábban konfliktusba keveredő, ezért a pozíciójáról tavaly októberben lemondó Nagy Anikó volt egészségügyi államtitkár vezet - hiába kapott 20 ágyat, a kórházvezetés utasítására nem engedi felhasználni azokat.

Rákérdeztem, hogy miért. A kórház válasza szerint ezért, mert az ágyak “betegbiztonsági szempontból” nem megfelelőek. Mit is jelent ez?

A levél szerint 

“Ezek az ágyak méretük miatt nem férnek el és akadályozzák a beteg gyermekek megközelítését és ellátását, szerkezetük miatt sérülés és botlást veszélyt jelenthetnek az ellátó személyzet és gyermekek számára, emellett nehezítik a kórtermek takarítását.”

A válasz zavarba ejtő, hiszen 

  • a kórtermeket természetesen nem alvási időben takarítják, az ágyak pedig összecsukhatóak, ezért nem nehezítenek semmit. 
  • A sérülés- és botlásveszély sem könnyen értelmezhető ellenérv, hiszen rácsos ágyban alvó kisgyermekekről van szó. 
  • Azt, hogy az ágyak a méretük miatt ne férnének el, egy csomó olyan fotó cáfolja, amiket az látszik, hogy korábban miként oldották meg az alvási problémát a Heim Pálban: a szülők vagy több összetolt széken vagy a padlóra rakott matracon/pokrócon aludtak, amik alapterületre nem kisebbek, mint az egyszemélyes tábori ágy. 
photo_camera Így aludt egy anya a Heim Pál bőrgyógyászatán, amikor még engedték az ilyesmit. Ekkora matracot le lehetett fektetni, ugyanide tábori ágyat már nems zabad, mert állítólag nem férne el.

A levélben egyébként azt állítják, hogy ma már megtiltották a kórházban a földön alvást, helyette ülve lehet aludni:

“ Azok az édesanyák, akiknek a gyermekét nem tudjuk, férőhely hiányában, anyás szobában elhelyezni, éjjel a betegágyak mellett elhelyezett ülőalkalmatosságokon pihenhetnek”.

A végére, a jegyzőkönyv kedvéért, idemásolom a teljes válaszlevelet:

Az Anyák az Anyákért Alapítvány, azzal kereste meg Intézményünket, hogy „anyás ágyakat” kívánnak adományozni a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézetnek. Intézetünk az adományozás előtt tájékoztatást kért az ágyak méretéről és műszaki specifikációkról, de erre csak az ágyak leszállítását követően volt lehetőségünk, ami után azonnal jeleztük, hogy ezeket mi nem tudjuk használni. Változatlanul fenntartjuk korábbi véleményünket, amit a 20 tábori kempingágy ideszállítását követően telefonon már jeleztük az Adományozóknak, hogy  az általuk adományozott kempingágyakat Intézetünk vissza kívánja adni, tekintve, hogy azokat szakembereink megvizsgálták, és nem találták alkalmasnak főként betegbiztonsági szempontból arra, hogy azokon a beteg gyermekek mellett az édesanyák aludjanak.

Ezek az ágyak méretük miatt nem férnek el és akadályozzák a beteg gyermekek megközelítését és ellátását, szerkezetük miatt sérülés és botlást veszélyt jelenthetnek az ellátó személyzet és gyermekek számára, emellett nehezítik a kórtermek takarítását.

Az anyás ágyakkal kapcsolatos korábbi felmérések kapcsán Intézményünk külön jelezte, hogy csak azokban a kórtermekben nincsen anyás ágyunk ahol azok hely hiány miatt biztonságosan nem helyezhetők el, ezeken a helyeken a szülők elhelyezésére más megoldásokat próbálunk keresni.

Tájékoztatjuk, hogy Intézményünkben ugyancsak betegbiztonsági és higiéniás okból nem engedélyezett a földön alvás. Azok az édesanyák, akiknek a gyermekét nem tudjuk, férőhely hiányában, anyás szobában elhelyezni, éjjel a betegágyak mellett elhelyezett ülőalkalmatosságokon pihenhetnek, vagy igénybe vehetik az Anyaszálláson történő elhelyezést.

Rendkívül nagyra értékeltük az Adományozó kezdeményezését, ugyanakkor sajnáljuk, hogy az átadott eszközök nem alkalmasak annak a célnak elérésére, mely az Alapítvány számára és Intézményünk számára is rendkívül fontos. A Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet fejlesztésekor folyamatosan meghatározó szempont számunkra is, hogy a lehető legtöbb anyás betegszobát tudjuk kialakítani oly módon, hogy az édesanyák a betegbiztonságot nem veszélyeztetve tudják az éjszakákat gyermekeik ágya mellett, pihenéssel tölteni.

Tisztelettel:

Dr. Fekete Ferenc
orvosigazgató
Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.