Kásler bevallotta: egy év alatt 24 ezren haltak meg csak amiatt, mert nem kezdték el jókor kezelni őket

Egészségügy
2019 február 28., 06:35
comments 363

A tízpontos Kásler-csomag költségeit nézve két legnagyobb eleme 

  • a főváros teljes egészségügyi ellátását átalakító, az úgynevezett szuperkórházak felépítését is magába foglaló Egészséges Budapestért Program
  • és a Semmelweis Egyetem fejlesztése.

Kásler a Népszava szerint öt nagy népbetegségcsoportot jelölt meg, hogy az ezek gyógyításával foglakozó országos intézeteket is felfejlesszék. 

Ezek a daganatos-, a keringési- és a mozgásszervi, a gyermekgyógyászati, és a pszichiátriai betegségek.

A csomag további pontjai

  • az alapellátás modernizálása
  • a sürgősségi ellátás modernizálása
  • a prevenciós feladatokat összefogó Nemzeti Népegészségügyi Szakpolitikai Program. 

Az utolsó ponthoz csomagolták hozzá a légzőszervi-, a metabolikus- és a ritka betegségek megelőzését és kezelését segítő akciókat is. A Népszava szerint ezek célja például az, hogy 60 helyett 63 éves korukig maradjanak egészségesek a felnőttek, csökkenjen a csecsemőhalandóság, az anyák nagy többsége szoptasson legalább hat hónapig, valamint mérséklődjön a naponta rágyújtók aránya.

Kásler jelentősen csökkentené azok számát, akik csak azért haltak meg, mert nem az ideális időben látták el őket. A munkaanyag becslése szerint 2017-ben 24 ezer haláleset lett volna így megelőzhető.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.