16 dolgot kért Tarlós István, de Orbán Viktor csak 15-öt tudott teljesíteni. A budapesti parkolás ügyéhez senki nem nyúlhat

Budapest
2019 március 01., 08:11
comments 205

Nagyon érdekes interjú jelent meg a Válasz Online-on a főpolgármesterrel, amiben ritka őszinteséggel beszél a város egyik legsötétebb ügyéről is. Tarlós István beismeri, hogy az ígéretekkel ellentétben, az elmúlt kilenc évben nem sikerült rendbe rakni a zűrös parkolást, és

bizony ez neki sem tetszik.

Ő is hallott pénzügyi visszaélésekről, de nincs olyan helyzetben, hogy ezeket felderítse.

Helyi botrányok tömege

„A parkolásügy kerületi hatáskör ugyan, de arról volt szó, hogy 2010 után tiszta lesz a rendszer, és a pénz majd a köz javát szolgálja. Ehhez képest ma is magáncégek tollasodnak sorszámozatlan parkolójegyek nyomtatásával. Milliárdok tűnnek el tehát azoknak a fideszeseknek a vezetésével, akik önt indítják a választáson. Nem tud rájuk hatni?

Hadd legyek egészen őszinte: nem értek egyet azzal, ami ma van. Hallok én is pénzügyekről, állítólagos visszaélésekről.”

A polgármester Stumpf András kérdésére válaszolva elmondja, hogy egy évvel korábban megállapodást kötött a miniszterelnökkel. Ennek a megállapodásnak 16 pontja volt, amiből 15 teljesült. Egy kérésre viszont nemet mondott Orbán Viktor. Ez volt a budapesti parkolás ügye. 

„Ez az egy olyan kérésem volt mindenesetre, amelyet a miniszterelnök nem tudott teljesíteni.”

Arra a kérdésre, hogy miért nem ragaszkodott a tizenhatodik ponthoz, az alábbi sokat mondó választ adta.

„Ha mindenáron ragaszkodtam volna hozzá, az alig kezelhető politikai feszültségeket eredményezett volna.

A kerületek vezetése lett volna alig kezelhetően feszült?

– Igen. Mindennek eljöhet a maga ideje, de ezeknek a kezelhetetlen feszültségeknek az elkerülése érdekében most lemondtam erről a kérésemről.”

Tarlós István azt mondja, hogy a parkolás átalakítása helyi botrányok tömegét okozná.

Ebbe mindig beletörik a bicska

2010-ben, a kormányváltáskor Tarlósék már tettek egy kísérlet arra, hogy kicsavarják a Demszky-korszak nagymenőinek kezéből a parkolás üzemeltetését és a pénzek beszedését. Rogán Antal jelentette be, hogy véget vetnek a magánbiznisznek, és törvényileg kötelezik az önkormányzatokat, hogy vegyék saját kezükbe a parkolás ügyét, tilos lett kiszervezni legfontosabb gazdasági tevékenységüket. Közben elindult a centrumosok, tehát a Centrum Parkoló Kft., a legjelentősebb társaság és alvállalkozóinak felelősségre vonása is, jelenleg 24 vállalkozó ül a vádlottak padján többek között milliárdos hűtlen kezelés gyanújával.

De a simlis hátterű cégek kiszorításának kísérlete szinte azonnal, még 2010-ben kudarcot vallott.

Az önkormányzatok jórészt megkerülték a törvényt, és egy önkormányzati cég közbeiktatásával újra ugyanazokra a parkolási magáncégekre bízták az üzemeltetést, akik korábban a gyanú szerint milliárdos károkat okoztak a magyar embereknek. A vádlottak padjáról pedig hiányzik néhány igazán nagy parkolási ász. 

Ez a rendszer a tetejétől a talpáig bűzlik

A budapesti parkolás sötét ügyeiről februárban publikáltunk filmet, amiben bemutattuk, hogy becsületes emberek számára elképzelhetetlen financiális szabályozatlansággal szedik be az autósok pénzét.

link Forrás

Sorszám nélkül parkolójegyekkel igazolják a kifizetéseket, kikötik a parkolóórák elektronikus távfelügyeletét, kiiktatják a bankkártyás fizetést, egyesek rendszeresen kipakolják a kasszát, családi kötelékbe rendezett átláthatatlan céghálón keresztül leszívják az összes látható bevételt, sőt valahol még annál is többet, majd fantom és offshore cégekkel elkerülik az adófizetést. Közben a kerületi közszolgák maguknak és barátaiknak VIP parkolási listákat állítanak fel, hogy ne kelljen díjat fizetniük.

De a lényeg, hogy az MSZP és a Fidesz közös támogatásával 25 éve ugyanazok a szereplők, ugyanazokkal  a módszerekkel zsebelik ki Budapestet, és keserítik meg a lakosok életét. Egyetlen dolog változik, mégpedig az hogy évről évre egyre több és több pénz tűnik el a rendszerből.

A Válasz Online interjújában többek között szó van még az állítólag gyáva, de rugdosódó Puzsér Róbertről, aki a főpolgármester szerint el sem fog indulni a választáson, és egy jó viccről, amiben Karácsony Gergely kitapos dolgokat Orbán Viktorból.   

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.