A közpénz kakukkjai: hogyan tettek úgy Kósa Lajos feleségének civiljei, mintha ők szerveztek volna egy eseményt, pedig nem is

gazdaság
2019 március 01., 11:25
comments 353

Fogalma sem volt annak az 5-6, huszonéves fiatalokból álló vidám asztaltársaságnak, akik február 23-án szombaton délután-este a debreceni Ifjúsági Házban található Sheldon’s nevű szórakozóhelyen táblás játékokat játszottak, hogy miben vesznek éppen részt. Ők abban a tévhitben éltek, hogy egyszerűen elmentek bulizni egy olyan vendéglátóhelyre, aminek az a közismert specialitása, hogy ott szabad társasozni, és ott töltötték a szombat estéjüket.

Másnap jött a meglepetés.

B., aki egy barátjának a születésnapját ünnepelte ott játékkal egy nagyobb társaságban, ugyanis azt látta a Csak egy nő? nevű civil szervezet weboldalán, hogy előző este igazából egy, a Csak egy nő? és a Kőr Dáma nevű helyi egyesület által szervezett esemény volt a Sheldon’s-ban, méghozzá egy olyan, moderátor által vezetett program, ami során a játék mellett a résztvevők - 8-10 család - “arra próbáltak választ találni, hogy valóban minden információ megtalálható-e az interneten, elengedhetjük-e a hagyományos információforrásokat.” Hogy miért kellett odakeverni az internetet a táblás játékok mellé? Hát azért, mert ez az egész az Egyszülős Központ által szervezett és támogatott KAPCSOLJ KI Programsorozat egyik eleme volt, amit az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogat pénzzel. 

A  Csak egy nő? eredeti beszámolója így hangzott minderről:

Idén februárban a Debreceni Kőr Dáma Egyesület is csatlakozott az Egyszülős Központ által szervezett és támogatott KAPCSOLJ KI Programsorozathoz.

2019. február 23-án nagy érdeklődés övezte a debreceni Ifjúsági Házban megrendezésre kerülő Generációk társasjátékát.  Az est keretein belül 8-10 család játszott különböző társasjátékokat egy moderátor vezetésével és arra próbáltak választ találni, hogy valóban minden információ megtalálható-e az interneten, elengedhetjük-e a hagyományos információforrásokat.

A program az Egyszülős Központ együttműködésével és az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával valósult meg.

B. igencsak elcsodálkozott, hiszen ő a barátaival együtt délután 6 és éjfél között végig jelen volt a teremben. Ahol állítása szerint a világon semmiféle jelzés nem utalt arra, hogy itt a szervezett esemény zajlana, így nem is volt semmiféle moderátor. És ahol nem 8-10 család, hanem 5-6, nagyjából hasonló korú, huszonéves fiatalból álló társaság spontán játszott. De ahol azért tényleg történtek szokatlan dolgok, amiket B. így idézett fel:

“Egyszer csak megjelent a terem közepén egy banner, rajta a Debreceni Kőr Dáma Egyesület logója, körülötte három-négy legyeskedő emberrel és egy bőszen dolgozó fotóssal." 

photo_camera Itt a banner a terem közepén, a bősz fotós a jobb szélen Kósa mosolyogva pózoló feleségét, Porkoláb Gyöngyit örökítette meg Fotó: Derencsényi István

"Két hölgy ment oda az asztalokhoz, röviden beszéltek valamit az ott ülőkkel, mintha cetliket húzogattak volna velük, de két-három társaság után leálltak, hozzánk már nem jutottak el"

photo_camera Fotó: Derencsényi István

"majd újabb negyedórányi fotózgatás után összeszedték a cuccaikat és továbbálltak.”

 Az eseményről készült fotókon az egyik főszereplő a mindkét egyesületben fontos szerepet vivő Porkoláb Gyöngyi, Kósa Lajos felesége. Itt például úgy tesz, mintha Scrabble-t játszana:

photo_camera Fotó: Derencsényi István

Olvasónk szerint az egész közjáték mindenestül legföljebb háromnegyed óráig tartott.

Itt nem volt vége a furcsaságoknak. Az eseményt a helyszínen a szemtanú szerint ugye nem hirdették semmilyen formában, a Csak egy nő Facebook-oldalán azonban tényleg megjelent korábban a meghívója, ami így nézett ki:

Kísérteties, hogy a buli előtt pár nappal kiposztolt meghívóban mekkora pontossággal jósolták meg, hogy hány család fog részt venni, de szó szerint eltalálták azt is, hogy mi fog szerepelni a játékestről írt utólagos beszámolóban. 

Ez szerepelt ugyanis a meghívóban, ha valaki nehezen olvasó a bolhabetűket:

"Az est keretein belül 8-10 család játszik különböző társasjátékokat egy moderátor vezetésével és arra próbálnak választ találni, hogy valóban minden információ megtalálható-e az interneten, elengedhetjük-e a hagyományos információforrásokat."

Ez pedig a beszámolóban:

"Az est keretein belül 8-10 család játszott különböző társasjátékokat egy moderátor vezetésével és arra próbáltak választ találni, hogy valóban minden információ megtalálható-e az interneten, elengedhetjük-e a hagyományos információforrásokat."

Mint látható, csak a játszik ige jövő idejű értelemben használt jelen ideje változott múlt idővé.

Miután megismertem a sztorit, levelet írtam a Kőr Dámának, külön kérdést szentelve annak, hogy a meghívóban hogyan találhatták el ilyen kísérteties jóstehetséggel, hogy pont 8-10 család fog megjelenni, illetve megemlítettem, hogy a szemtanúk szerint nem volt ott semmilyen moderátor, illetve hogy nem is családok, hanem durván egykorú fiatalokból álló baráti társaságok voltak jelen. Mire kaptam egyrészt egy válaszlevelet Porkoláb Gyöngyitől, másrészt megváltoztatták a beszámoló posztot. A ma is olvasható verzióban - ami azonos a két egyesület oldalain - a 8-10 családból "fiatalok, családtagok" lett, ami végül is ebben formában már igaz, hiszen a világon szinte minden ember családtag is egyben, és valahogy elpárolgott a moderátor:

"Az est keretein belül fiatalok, családtagok játszottak különböző társasjátékokat és arra próbáltak választ találni, hogy valóban minden információ megtalálható-e az interneten, elengedhetjük-e a hagyományos információforrásokat."

A leleplezett hazugságot tehát javították. 

Porkoláb Györgyi a levelében anélkül, hogy közvetlenül reflektálna a felvetésemre, miszerint ők olyan moderátorról és családokról  beszéltek, akiket a jelenlévők nem láttak, elismerte, hogy nem az történt, amit megírtak: 

A társas est jelentkezőinek nagy része (8 család) betegség és egyéb családi programok miatt nem jelent meg a február 24-re meghirdetett közös társasjátékozáson, melynek keretein belül moderátor vezetésével közös, interaktív társas programokat: tánc, activity, generációs kvízjátékokat szerettünk volna megvalósítani.

Szóval itt már csak szerették volna a moderátort és 8-10 család, vagyis 30-40-50 ember pont egyszerre betegedett meg és lett programja. 

Feltűnhet, hogy Porkoláb "február 24-re meghirdetett" társasjátékozásról ír, pedig az esemény 23-án történt. Ez lehetett volna egyszerű tévesztés, de nem az volt. Hanem célzatos félrevezetés. A levél ugyanis azzal folytatódik, hogy

Így csatlakoztunk együttműködő partnerünk, az Ifjúsági Ház rendszeres társas estjéhez február 23-án, elindítva éves, közösségi társasjátékozásra fókuszáló programjainkat.

Vagyis Porkoláb azt állítja, hogy ők 24-ére, vasárnapra hirdettek meg egy eseményt, amire be is jelentkezett 8-10 család, de mivel egyszerre mindenki kidőlt, fogták magukat, váltottak, és az egy nappal korábban, 23-án amúgy is megtartott sima játékestre csatlakoztak rá. Jól hangzik, csakhogy Porkoláb nem tudhatta, hogy én lescreenshotoltam a meghívót a Csak egy nő oldaláról, ami arról árulkodik, hogy nem 24-ére, hanem a 23-i, amúgy is megtartott játékos szombat estére hirdették meg az "eseményüket":

A levél vége felé Porkoláb annyival intézte el azt, hogy teljesen félrevezető, egy abban a formában nem létező eseményt kreáltak a Kőr Dáma és a Csak egy nő? oldalain, hogy 

A weboldalunk híreit korrigáltuk 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.