A YouTube letiltja a kommentelést minden videó alatt, melyben kisgyerekek szerepelnek

A YouTube bejelentette, hogy le fogják kapcsolni a kommentelést minden olyan videón, melyen gyerekek szerepelnek. A meglehetősen radikális lépésre azután került sor, hogy múlt héten kiderült, kiterjedt pedofilhálózat tevékenykedett a videómegosztóoldal kommentjeiben, a múlt heti bejelentés hatására pedig rengeteg hirdető otthagyta az oldalt. 

A jövőben egyetlen olyan videón sem lehet majd kommentelni, melyen kisebb gyerekek szerepelnek, és szintén letiltják automatikusan a kommentelés lehetőségét az olyan videóknál, melyekben idősebb gyerekek szerepelnek, de a téma miatt felbukkanhatnak pedofilok.  

A YouTube ezen kívül ígéretet tett egy AI-alapú moderátor elindítására, amely sokkal hatékonyabban szűrné a veszélyes kommenteket. 

Múlt héten derült ki, hogy a pedofilhálózat a YouTube-on keresett és osztott meg egymással olyan videókat, melyeken ruha nélkül voltak láthatóak fiatal gyerekek. A sokszor sportoló, úszó, táncoló gyerekekről szóló családi videók alatt kommentekben jelezték, hol láthatóak az érzékenyebb részek. 

A csoport ráadásul ki tudta használni a YouTube automatikus ajánlási rendszerét, és ha valaki elég videót nézett meg fiatal gyerekekről, az oldal eleve ilyen videókat kezdett ajánlani a számukra. A kommentelők ezen kívül tényleges pedofil tartalmakat is linkeltek egymásnak a kommentekben nem listázott videók alatt. 

A hírek hatására nagy cégek közölték, hogy kivonják hirdetéseiket az oldalról. A YouTube célja, hogy a kommentek megakadályozásával elejét vegyék a további bojkottnak. A jövőben csak pár, megfelelő jóváhagyással rendelkező felhasználó gyerekes videója alatt maradhatnak kommentek. (Guardian)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.