Öt év letöltendő börtönre ítélték Kocsis Istvánt

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

A Népszava ír arról, hogy a korábbi felmentések után pénteken Kocsis Istvánt öt év letöltendő börtönre ítélte másodfokon a Pécsi Ítélőtábla. 

Az MVM Magyar Villamos Művek 2005-2008 közötti vezérigazgatóját az állami energiacsoport milliárdjait érintő hűtlen kezelés és sikkasztás tárgyában ítélték el a másodszorra megismételt eljárás során. Kocsis korábbi tanácsadóját, Szász Andrást három évre ítélték. Varga-Sabján László egykori MVM-menedzsert 2 év börtönre ítélték, 3 évre felfüggesztve. 

Kocsis István feleségét a tanács orgazdaságban és pénzmosásban is érintettnek találta, de esetében a bíró nem említett büntetést, vagyis fenntartotta az első fokú bíróság által rá kiszabott, két év felfüggesztett börtönt. Emellett Kocsis Istvánnak és Szász Andrásnak különböző jogcímeken 15 napon belül több millió eurót is meg kell téríteniük az MVM számára.

A Népszava információi szerint minden elítélt esetében felülvizsgálati eljárás várható, így a végső döntés a Kúriára vár. 

A lassan egy évtizede tartó büntetőeljárás során Kocsist és társait azzal vádolták, hogy különböző, leginkább offshore-cégekkel kötött kamuszerződések révén mintegy 15 milliárd forintot szívtak ki az MVM-ből. Ebből 12 milliárd azóta megtérült a lap szerint. 

A négy évvel ezelőtti, első fokú ítélet felmentette – mások mellett - a volt vezérigazgatót és Varga-Sabján Lászlót is, ám a másodfok három éve négyük esetében új eljárást rendelt el. 2018-ban a Kaposvári Törvényszék gyakorlatilag megismételte az első fokú ítéletét, újfent felmentve Kocsis Istvánt és Varga-Sabján Lászlót, ellenben bűnösnek találva Kocsis István tanácsadóját, Szász Andrást és Kocsis Istvánnét is. 

Bűnösségüket valamennyien tagadták, a felelősséget alapvetően az eljárás során elhunyt egykori gazdasági vezérigazgató-helyettesre, Molnár Lászlóra hárították. 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.