Kim Dzsongun szorosabbra fűzné hazája viszonyát Vietnámmal

Az észak-koreai-vietnami együttműködés sokrétű bővítését és a kétoldalú kapcsolatok új szintre emelését javasolta Kim Dzsongun észak-koreai vezető Nguyen Phu Trong vietnami elnökkel folytatott tárgyalásain Hanoiban - jelentette szombaton a KCNA észak-koreai állami hírügynökség.

Kim Dzsongun és Nguyen Phu Trong Fotó: MINH HOANG/AFP

Kim Dzsongun azt az álláspontot képviselte, hogy a pártközi és az államközi kapcsolatok révén normalizálni kell a két ország együttműködését minden téren, beleértve a gazdaságot, a tudományt, a sportot, a kultúrát és egyéb területeket is, és új szintre kell emelni a kétoldalú kapcsolatokat. "Ez az országunk megingathatatlan álláspontja, és pártunknak folytatnia kell nemzedékeken át a baráti kapcsolatok ápolását a két ország és a két párt között" - idézte Kim Dzsongun szavait a KCNA.

Az észak-koreai vezető kedd óta tartózkodott Hanoiban, ahol másnap és harmadnap tárgyalásokat folytatott Donald Trump amerikai elnökkel. A maratoni megbeszélések után nem írtak alá semmilyen megállapodást, közös nyilatkozatot se tettek, a washingtoni és a phenjani vezetők pedig egymástól eltérően magyarázták a kudarc okát, azt, hogy miért nem sikerült előrelépni a Koreai-félsziget atommentesítésében és az Észak-Korea elleni szankció feloldásában.

Kim Dzsongun pénteken hivatalos kétoldalú tárgyalásokat folytatott Hanoiban a vietnami vezetőkkel, köztük Nguyen Phu Trong elnökkel, majd szombaton felkereste az első vietnami elnök, Ho Si Minh mauzóleumát, virágokat helyezett el a háborúban elesett katonák emlékművénél. Az észak-koreai vezető szombaton a Hanoitól 170 kilométerre északkeletre fekvő, a kínai határon lévő, Dong Dang városba utazott, ahol a vasútállomáson felszállt arra a páncélvonatra, amellyel a hét elején érkezett. Vietnamot elhagyva, Kínán keresztül az észak-koreai fővárosba, Phenjanba utazott. Az út mintegy három napig tart majd.

Észak-koreai vezető legutóbb 55 évvel ezelőtt járt Hanoiban. Kim Dzsongun nagyapja, Kim Ir Szen államalapító "történelmi útját" ismételte meg azzal, hogy páncélvonatán megtette a 4,1 ezer kilométeres utat Phenjan és Hanoi között. (MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.