Nincs megállapodás, idő előtt véget ért Trump és Kim csúcstalálkozója

A tervezettnél két órával hamarabb ért véget Donald Trump amerikai és Kim Dzsongun észak-koreai vezető vietnami csúcstalálkozója, melynek fő témája Észak-Korea nukleáris leszerelése volt. A megszakított találkozó után Trump sajtótájékoztatót tartott, amin elmondta, hogy voltak ugyan lehetőségek egy megállapodásra, de végül nem írtak alá semmit. Mint mondta, ez nem jó dolog. 

Trump és Pompeo Hanoiben, a találkozó utánFotó: SAUL LOEB/AFP

Az amerikai külügyminiszter, Mike Pompeo szerint mindkét fél eltökélt, hogy folytassák a tárgyalásokat a jövőben, és ő maga optimista. Azonban egy újabb, harmadik csúcstalálkozó egyelőre nincs a terítéken. 

A hírek szerint a két elnök a szankciók kérdésében nem tudott megegyezni: Kim azt akarta, hogy az összes, a hazájával szembeni szankciót oldják fel, cserébe a Jongbjonban lévő nukleáris központ leszereléséért. Az USA viszont nem volt hajlandó beleegyezni ebbe, és az összes létesítmény bezárását akarták. Trump elmondása szerint Kim így is ígéretet tett, hogy nem fognak atomkísérleteket végrehajtani, illetve hosszútávú rakétákat tesztelni. 

Fotó: SAUL LOEB/AFP

„Van olyan, hogy tovább kell állnod” – mondta a megszakított találkozóról Trump. Ez volt nyolc hónapon belül a második találkozója a két államfőnek: tavaly ősszel Szingapúrban találkoztak, akkor egy kevés konkrétumot tartalmazó megállapodás után Trump jóval optimistábban nyilatkozott.

Az eredeti tervek szerint Trump és Kim együtt is ebédelt volna a találkozó után, de ez is elmarad, Trump visszaindul Vietnamból Washingtonba. 

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.