Megrongáltak egy zsidó emlékművet Strasbourgban

A francia város régi zsinagógájának helyén álló emléktáblát rongálták meg ismeretlenek, írja a BBC a város alpolgármesterének bejegyzése nyomán. Alain Fontanel posztján látható, ahogy a márványlapot lelökték helyéről. A politikus szerint a támadás az antiszemitizmus újabb megnyilvánulása volt a városokban.

Az emléktábla az 1940-ben felgyújtott zsinagóga helyén áll. Múlt hónapban már történt egy hasonló eset, akkor a közeli zsidó temető több tucatnyi sírját rongálták meg, illetve horogkereszteket és antiszemita jelszavakat fújtak fel a sírokra. Az akkori támadás után Emmanuel Macron a temetőbe látogatott, ahol az antiszemitizmus minden formájával szembeni teljes harcot ígért. 

Az alpolgármester elmondása szerint a rendőrség most mindent megtesz, hogy elkapja az elkövetőket. 

Mint a BBC cikke megjegyzi, Franciaországban él Európa legnagyobb zsidó közössége, mintegy 550 ezer ember, és múlt hónapban közölt statisztikák szerint jelentősen, 74 százalékkal megnőtt az elmúlt évben az antiszemita támadások száma az országban: míg 2017-ben 311 esetet regisztráltak, addig 2018-ban 541-et. A közelmúltban pedig több nagy visszhangot kiváltó eset is történt, melyek miatt a francia közbeszédben kiemelt témává vált az antiszemitizmus kérdése. 

Az egyik ilyen esetben a német Juden szót írták fel egy párizsi zsidó pékségre, míg egy másik alkalommal a rendőrségnek kellett közbe lépnie, miután a sárgamellényesekként ismertté vált tüntetők antiszemita megjegyzésekkel zaklattak egy ismert filozófust, Alain Finkielkrautot. 

A BBC megjegyzi azt is, hogy a zsidó szervezetek figyelmeztettek már az Európa szerte erősődő szélsőjobboldal jelentette veszélyre: nemrég a németországi adatokból is kiderült,hogy 10 százalékkal nőtt az antiszemita incidensek száma az országban, melyért a szélsőjobboldalt és az iszlamistákat egyaránt felelősnek tartják.