Nagyon ritka és óriási holdhal tetemét mosta partra a víz Kaliforniában

A kaliforniai partszakaszon felbukkant halfaj az eddigi ismeretek szerint a Föld déli féltekén honos. A mola tecta a holdhal közeli rokona, és csak pár alkalommal sikerült korábban megfigyelni, minden alkalommal a déli félteken. A 2,1 méter hosszú haltetem felbukkanása meglepte a kutatókat is, akik most azt vizsgálják, hogyan jutott el a hal ilyen messzire.

A mola tectát csak 2014-ben kategorizálták, most a tetem megtalálása után napok teltek el, mire a kaliforniai halbiológusok meg tudták állapítani, mivel állnak szemben. A hal angolul még évekkel ezelőtt a hoodwinker nevet kapta, ami a szemfényvesztők megnevezése, utalván arra, hogy milyen sokáig el tudta kerülni az emberek figyelmét. 

A halat eredetileg felfedező és elnevező tengerbiológus, Marianne Nyegaard most arról beszélt, hogy majdnem kizuhant a székéből, amikor meglátta a kaliforniai strandon felbukkanó példányt. 

A mola tecta nagyobb mint egy átlagos holdhal, egy kifejlett példány két tonnát is nyomhat. A melegebb vizeket szereti, korábban Chile és Új-Zéland partjainál látták például. (BBC)

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.