Nagyon ritka és óriási holdhal tetemét mosta partra a víz Kaliforniában

A kaliforniai partszakaszon felbukkant halfaj az eddigi ismeretek szerint a Föld déli féltekén honos. A mola tecta a holdhal közeli rokona, és csak pár alkalommal sikerült korábban megfigyelni, minden alkalommal a déli félteken. A 2,1 méter hosszú haltetem felbukkanása meglepte a kutatókat is, akik most azt vizsgálják, hogyan jutott el a hal ilyen messzire.

A mola tectát csak 2014-ben kategorizálták, most a tetem megtalálása után napok teltek el, mire a kaliforniai halbiológusok meg tudták állapítani, mivel állnak szemben. A hal angolul még évekkel ezelőtt a hoodwinker nevet kapta, ami a szemfényvesztők megnevezése, utalván arra, hogy milyen sokáig el tudta kerülni az emberek figyelmét. 

A halat eredetileg felfedező és elnevező tengerbiológus, Marianne Nyegaard most arról beszélt, hogy majdnem kizuhant a székéből, amikor meglátta a kaliforniai strandon felbukkanó példányt. 

A mola tecta nagyobb mint egy átlagos holdhal, egy kifejlett példány két tonnát is nyomhat. A melegebb vizeket szereti, korábban Chile és Új-Zéland partjainál látták például. (BBC)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.