"Nem normális, hogy a kormány, amely Európa-pártiságát hirdeti, csendben figyeli, hogyan lehetetlenítik el az újságírókat"

"Nem tudtok annyit perelni, amennyit mi beszélni tudunk, ezzel mindenki legyen tisztában," jelentette ki a Horvát Újságíró Szövetség elnöke szombaton Zágrábban. Hozzátette: véget kell vetni az üldözésnek, 

"nem normális, hogy a kormány, amely Európa-pártiságát hirdeti, csendben figyeli, hogyan lehetetlenítik el az újságírókat. A horvát állampolgároknak meg kell érteniük, hogy az újságírók számára biztosítani kell a jogot a szabad és időszerű tájékoztatáshoz."

Több száz újságíró követelte szombat délelőtt a horvát a fővárosban azt, hogy 

a hatalom hagyjon fel azzal a gyakorlattal, hogy peres eljárások indításával igyekszik elhallgattatni az újságírókat. 

Jelenleg több mint ezer polgári és büntetőjogi peres eljárás folyik újságírók és kiadóik ellen Horvátországban. Az utolsó csepp az volt, hogy a HRT közszolgálati adó pert indított 33, köztük saját munkatársai ellen is, mintegy 2,17 millió kuna (93,2 millió forint) kártérítést követelve a jó hírnévhez való jog megsértése és hitelrontás címén. A per hírére több tucat civil és szakmai szervezet, valamint az összes ellenzéki párt bojkottot hirdetett a közmédia ellen.     

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.