"Nem normális, hogy a kormány, amely Európa-pártiságát hirdeti, csendben figyeli, hogyan lehetetlenítik el az újságírókat"

külföld
2019 március 02., 15:29
comments 32

"Nem tudtok annyit perelni, amennyit mi beszélni tudunk, ezzel mindenki legyen tisztában," jelentette ki a Horvát Újságíró Szövetség elnöke szombaton Zágrábban. Hozzátette: véget kell vetni az üldözésnek, 

"nem normális, hogy a kormány, amely Európa-pártiságát hirdeti, csendben figyeli, hogyan lehetetlenítik el az újságírókat. A horvát állampolgároknak meg kell érteniük, hogy az újságírók számára biztosítani kell a jogot a szabad és időszerű tájékoztatáshoz."

Több száz újságíró követelte szombat délelőtt a horvát a fővárosban azt, hogy 

a hatalom hagyjon fel azzal a gyakorlattal, hogy peres eljárások indításával igyekszik elhallgattatni az újságírókat. 

Jelenleg több mint ezer polgári és büntetőjogi peres eljárás folyik újságírók és kiadóik ellen Horvátországban. Az utolsó csepp az volt, hogy a HRT közszolgálati adó pert indított 33, köztük saját munkatársai ellen is, mintegy 2,17 millió kuna (93,2 millió forint) kártérítést követelve a jó hírnévhez való jog megsértése és hitelrontás címén. A per hírére több tucat civil és szakmai szervezet, valamint az összes ellenzéki párt bojkottot hirdetett a közmédia ellen.     

link Forrás

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.