1800 éves pöcsfirkát találtak egy angliai sziklán

külföld
2019 március 03., 10:55
comments 142

1800 éve felfirkált pöcsöt fedeztek fel a Newcastle-i Egyetem régészei Hadrianus császár határfalának közelében egy bányában. Az erektált péniszt ábrázoló primitív ábrát tippjük szerint a bánya római dolgozói véshették a falba, ez ugyanis a római hagyományok szerint szerencsét hozó szimbólum volt. A római háztartásokban a gyerekeknek gyakran adtak a nyakába szárnyas péniszt ábrázoló amulettet, ún. fascinumot.

Úgy tartották, hogy a szárnyas pöcs megvédi őket a betegségektől - ezért a hadba indulók is gyakran ezt kapták kabalának.

Az ábrázolás annyira gyakori volt, hogy csak Hadrianus császár falán 57 hasonló vésetet találtak. (Via Quartz)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.