Gdanskban vasárnap szavaznak a meggyilkolt polgármester utódjáról

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Időközi polgármesterválasztást tartanak vasárnap a lengyelországi Gdanskban, a 2019. január 13-án meggyilkolt polgármester, Pawel Adamowicz utódját választják meg ma. Adamowiczot egy paranoid skizofréniában szenvedő férfi szúrta le január 13-án, a gdanski polgármester másnapra halt bele sérüléseibe.

Az időközi választáson induló három független jelölt közül Aleksandra Dulkiewicz korábbi első főpolgármester-helyettes a fő esélyes. Dulkiewicz élvezi a legerősebb lengyel ellenzéki párt, a Polgári Platform (PO), a parlamenten kívüli Demokratikus Baloldali Szövetség (SLD), valamint a nemrégen megalakult balliberális tömörülés, a Tavasz (Wiosna) támogatását.

Támogatóan nyilatkozott róla az Európai Tanács gdanski származású elnöke, Donald Tusk is, aki egy e heti Twitter-bejegyzésben megírta: bízik abban, hogy a gdanskiak vasárnap "megválasztják polgármester asszonyukat". A három jelölt közül Dulkiewicz az egyetlen nő.

A két másik főpolgármester-jelölt Marek Skiba gdanski vállalkozó, valamint Grzegorz Braun, a szélsőjobboldalhoz közelálló, az Európai Parlamenti választáson is induló dokumentumfilm-rendező.

A 196 gdanski választóhelyiség reggel 7 órától esti 9 óráig tart nyitva. A szavazás elvileg kétfordulós, a második fordulót akkor kellene megtartani, ha a jelöltek egyike sem szerezné meg a szavazatok több mint 50 százalékát. (Via MTI)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.