Manfred Weber szerint Orbán Viktor rossz úton jár

2019 március 3., vasárnap 8:39
216

Az otthon mibenlétéről szóló fejtegetéssel kezdődő interjút adott a Spiegel német magazinnak Manfred Weber, az Európai Néppárt csúcsjelöltje az EP-választásokon. Weber ebben azt próbálta megfogalmazni, hogy számára a haza egyszerre jelenti Bajorországot, Németországot és Európát, még ha ez "olyanoknak, mint Marine Le Pen vagy Matteo Salvini, ellentmondásos is". Szerinte így a májusi választáson az európai választók két szélsőségesen eltérő model között választhatnak.

Igen ám, csakhogy ahogy erre a Spiegel fel is hívta Weber figyelmét, nem kell ám az európai szélsőséges pártok környékén keresgélni a populista hordószónokokat, jutott belőlük a Néppártba is. Márpedig a Spiegel szerint Orbán nem szégyenlős, ha idegenek ellen kell uszítania.

"Orbán Viktor rossz úton halad. Különösen a demokratikus rend alapvető kérdéseiben mutat azonosságot Salvinivel és Jaroslaw Kaczynskivel. Ez nem az én utam, ez nem az EPP útja" - válaszolta erre Weber, aki szerint Orbán az aktuális plakátkampányával "súlyos károkat okozott az EPP-nek, ezért is várok tőle bocsánatkérést és a plakátkampány felfüggesztését".

Weber szerint fogytán a türelem is. "Már nem térhetünk vissza a normál ügymenethez, ez már új szint, a tiltakozás már nem elég. Hamarosan konkrét lépéseket is teszünk" - mondta, újságírói kérdésre megerősítve, hogy akár még a Fidesz kizárása is szóba jöhet.

Ez persze az EU problémájára nem jelent megoldást. Weber elismerte az interjúban, hogy az EU-nak nincsenek megfelelő eszközei arra, hogy a tagállamokat az alapvető jogok betartására kényszerítse. Pedig szükség az volna rá, mert Magyarország mellett Lengyelországban, Romániában és Máltán is veszélybe került a jogállam. Weber elképzelése az, hogy győzelme, bizottsági elnökké választása esetén szakértő bizottságot állítana fel a jogállamiság megsértésének felderítésére, és azokban az ügyekben, ahol ez a testület problémát jelez, bizottsági elnökként az Európai Bírósághoz fordulna. (Via Der Spiegel)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt