Orbán Viktor állítólag nem szereti a bosszút

2019 március 3., vasárnap 7:00
529

A migrációs válsággal magyarázta a Welt am Sonntagnak adott interjújában Orbán Viktor a magyar-német viszony megromlását. Mint mondta, egészen a migrációs válságig Magyarország és Németország egyetértettek abban, hogy az európai országok méretüktől függetlenül egyenrangúak. De akkor szerinte ő továbbra is kitartott a nemzetek önrendelkezési joga mellett, Németország viszont nem. "Majdnem négy év telt el a migrációs válság csúcsa óta" - emlékeztette fejtegetése közben Orbánt a Welt, amire viszont a miniszterelnök közölte, hogy "minden, amit 2015-ben megtapasztaltunk, újra meg fog történni, és még nagyobb is lesz", majd népesedési előrejelzésekbe bocsátkozott.

A Welt rákérdezett, hogy ha már a Fidesz az EPP tagja, akkor a kormány mégis miért az EPP bizottsági elnöke, Jean-Claude Juncker lejáratására építi egész EP-választási kampányát. Amire Orbán azt kezdte fejtegetni, hogy Juncker megítélése "Keleten" - vagyis itt, Magyarországon, ahol a kormány milliárdokból kampányol ellene - más, mint Nyugaton. Szerinte az EPP-nek Keleten azt kell hirdetnie, hogy Juncker a múlt. Arra a felvetésre, hogy a Junckert Soros bábjaként mutató plakátoknak legalábbis antiszemita kicsengése van, Orbán azt felelte, hogy "csak azért mondja ezt, mert maga német", szerinte ugyanis "Magyarországon senkit sem emlékeztetnek ezek a képek antiszemitizmusra". A zsidók meg nyugodjanak meg, mert Orbán "elsősorban magyarként" tekint rájuk.

A Welt megjegyzésére, hogy márpedig a német szélsőjobboldal részben pont Orbánék kormányzati kampányára hivatkozva sorosbérencezik lelkesen például lapjuk újságíróit, Orbán közölte, hogy "a nemzetközi aspektusa engem annyira nem érdekel".

A Welt még tett egy kísérletet a megértésre, de hiába. "A plakátokon két ember látható. Soros, aki az Egyesült Államokban él, és Juncker, aki hamarosan nyugdíjba vonul. Ez nem egy normális választási kampány, ezzel csak hangulatot próbálnak kelteni Magyarországon" - mondták, de Orbán ezt is elütötte annyival, hogy "a politika nem szépségverseny, mi pedig tisztává tettük, hogy mi a tét". Utána még hasznosidiótázta kicsit azokat az elvbarátait, akik kereszténydemokrata meggyőződésük mellett is képesek voltak kifogásolni a Fidesz autoriter lépéseit, szerinte ugyanis ezek a politikusok "a baloldal hasznos idiótái".

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt