Orbán Viktor állítólag nem szereti a bosszút

A migrációs válsággal magyarázta a Welt am Sonntagnak adott interjújában Orbán Viktor a magyar-német viszony megromlását. Mint mondta, egészen a migrációs válságig Magyarország és Németország egyetértettek abban, hogy az európai országok méretüktől függetlenül egyenrangúak. De akkor szerinte ő továbbra is kitartott a nemzetek önrendelkezési joga mellett, Németország viszont nem. "Majdnem négy év telt el a migrációs válság csúcsa óta" - emlékeztette fejtegetése közben Orbánt a Welt, amire viszont a miniszterelnök közölte, hogy "minden, amit 2015-ben megtapasztaltunk, újra meg fog történni, és még nagyobb is lesz", majd népesedési előrejelzésekbe bocsátkozott.

A Welt rákérdezett, hogy ha már a Fidesz az EPP tagja, akkor a kormány mégis miért az EPP bizottsági elnöke, Jean-Claude Juncker lejáratására építi egész EP-választási kampányát. Amire Orbán azt kezdte fejtegetni, hogy Juncker megítélése "Keleten" - vagyis itt, Magyarországon, ahol a kormány milliárdokból kampányol ellene - más, mint Nyugaton. Szerinte az EPP-nek Keleten azt kell hirdetnie, hogy Juncker a múlt. Arra a felvetésre, hogy a Junckert Soros bábjaként mutató plakátoknak legalábbis antiszemita kicsengése van, Orbán azt felelte, hogy "csak azért mondja ezt, mert maga német", szerinte ugyanis "Magyarországon senkit sem emlékeztetnek ezek a képek antiszemitizmusra". A zsidók meg nyugodjanak meg, mert Orbán "elsősorban magyarként" tekint rájuk.

A Welt megjegyzésére, hogy márpedig a német szélsőjobboldal részben pont Orbánék kormányzati kampányára hivatkozva sorosbérencezik lelkesen például lapjuk újságíróit, Orbán közölte, hogy "a nemzetközi aspektusa engem annyira nem érdekel".

A Welt még tett egy kísérletet a megértésre, de hiába. "A plakátokon két ember látható. Soros, aki az Egyesült Államokban él, és Juncker, aki hamarosan nyugdíjba vonul. Ez nem egy normális választási kampány, ezzel csak hangulatot próbálnak kelteni Magyarországon" - mondták, de Orbán ezt is elütötte annyival, hogy "a politika nem szépségverseny, mi pedig tisztává tettük, hogy mi a tét". Utána még hasznosidiótázta kicsit azokat az elvbarátait, akik kereszténydemokrata meggyőződésük mellett is képesek voltak kifogásolni a Fidesz autoriter lépéseit, szerinte ugyanis ezek a politikusok "a baloldal hasznos idiótái".

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.