Szoros versenyt hozhat a vasárnapi észt választás

Juri Ratas észt miniszterelnök egy zacskónyi kampányanyaggal a kezében.Fotó: RAIGO PAJULA/AFP

Rendkívül szoros befutót várnak a vasárnapi parlamenti választáson Észtországban az elemzők. Az országban közép-európai idő szerint reggel nyolctól este hétig lehet szavazni a szavazókörökben, de az ország 881 ezer választópolgárának negyede már online leadta szavazatát. Észtországban 2005 óta lehet online is szavazni, eddig idén volt a legnagyobb az online szavazók aránya.

A választási győzelemre a jelenleg regnáló, de egy ideje kisebbségbe került négypárti koalíció fő pártja, a baloldali Centrum mellett a legnagyobb ellenzéki pártnak, a liberális Reformnak van esélye, a harmadik helyre az utóbbi hónapokban megerősödő euroszkeptikus populista Néppárt futhat be. Arra, hogy bármelyik nagy párt egyedül kormányképes legyen, semmi esély sincs.

Észtországban ez nem szokatlan, jellemzően sosincs stabil kormánytöbbség. Jellemző, hogy a jelenlegi miniszterelnök Juri Ratas sem választáson, hanem az előző, 2015-ös választáson győztes Reform párti Taavi Roivas kormányának 2016-os összeomlása után került hatalomra. A Reform és a Centrum leginkább adópolitikai kérdéseken vitáznak, előbbi munkahelyteremtésre, utóbbi az állami bevételek növelésére használná az adóbevételeket. A populista Néppárt pedig az EU-tagságról akarna népszavazást.

A leglényegibb eltérés a Reform és a Centrum programja között az észtországi orosz kisebbség helyzetének megítélése. A Centrum fenn akarja tartani a kétnyelvű, orosz-észt oktatási rendszert, a Reform - és a Néppárt - viszont el akarja törölni ezt.

A várakozások szerint a három nagy párt mellett öt-hat kisebb is bejuthat a parlamentbe, ez rendkívül bonyolulttá teheti a koalíciókötéseket. (Via BBC)

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.