Szoros versenyt hozhat a vasárnapi észt választás

külföld
2019 március 03., 08:19
comments 72
Juri Ratas észt miniszterelnök egy zacskónyi kampányanyaggal a kezében.
photo_camera Juri Ratas észt miniszterelnök egy zacskónyi kampányanyaggal a kezében. Fotó: RAIGO PAJULA/AFP

Rendkívül szoros befutót várnak a vasárnapi parlamenti választáson Észtországban az elemzők. Az országban közép-európai idő szerint reggel nyolctól este hétig lehet szavazni a szavazókörökben, de az ország 881 ezer választópolgárának negyede már online leadta szavazatát. Észtországban 2005 óta lehet online is szavazni, eddig idén volt a legnagyobb az online szavazók aránya.

A választási győzelemre a jelenleg regnáló, de egy ideje kisebbségbe került négypárti koalíció fő pártja, a baloldali Centrum mellett a legnagyobb ellenzéki pártnak, a liberális Reformnak van esélye, a harmadik helyre az utóbbi hónapokban megerősödő euroszkeptikus populista Néppárt futhat be. Arra, hogy bármelyik nagy párt egyedül kormányképes legyen, semmi esély sincs.

Észtországban ez nem szokatlan, jellemzően sosincs stabil kormánytöbbség. Jellemző, hogy a jelenlegi miniszterelnök Juri Ratas sem választáson, hanem az előző, 2015-ös választáson győztes Reform párti Taavi Roivas kormányának 2016-os összeomlása után került hatalomra. A Reform és a Centrum leginkább adópolitikai kérdéseken vitáznak, előbbi munkahelyteremtésre, utóbbi az állami bevételek növelésére használná az adóbevételeket. A populista Néppárt pedig az EU-tagságról akarna népszavazást.

A leglényegibb eltérés a Reform és a Centrum programja között az észtországi orosz kisebbség helyzetének megítélése. A Centrum fenn akarja tartani a kétnyelvű, orosz-észt oktatási rendszert, a Reform - és a Néppárt - viszont el akarja törölni ezt.

A várakozások szerint a három nagy párt mellett öt-hat kisebb is bejuthat a parlamentbe, ez rendkívül bonyolulttá teheti a koalíciókötéseket. (Via BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.