Charlotte Gainsbourg június 30-án fellép a Müpában

popzene
2019 március 04., 13:07
comments 49

Június végén és július elején Charlotte Gainsbourg francia énekes-színésznő, és két Grammy-díjas jazzvilágsztár, Diana Krall kanadai előadó meg Marcus Miller amerikai basszusgitáros is koncertet ad a fővárosi Müpában.

Diana Krall 3 év után tér vissza június 26-án a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterembe. Az énekesnő legutóbb a 12., Wallflower című lemezét mutatta be Magyarországon. Azóta két újabb anyagot adott ki: 2017-ben egy klasszikus amerikai jazz-sztenderdeket összegyűjtő lemeze, tavaly pedig Tony Bennettel közös albuma jelent meg, az utóbbit két kategóriában is Grammy-díjra jelölték idén. Krallnak ez volt a 13. Grammy-jelölése, ebből ötöt díjra is váltott. A mostani turnéra két zenésztárs kíséri a színpadon: Joe Lovano szaxofonos és Marc Ribot gitáros.

A Müpa színpadán június 30-án lép fel Charlotte Gainsbourg, aki az anyja, a brit színésznő Jane Birkin miatt filmdíszletek között nőtt fel, az apja, a francia zeneszerző-énekes Serge Gainsbourg pedig a zene felé terelgette. 15 évesen már megkapta a legígéretesebb fiatal színésznőnek járó César-díjat, és ugyanabban az évben jelent meg az első albuma, a Charlotte for Ever, amire az apja írta a dalokat. Azóta olyan filmekben szerepelt, mint a 21 gramm, Az álom tudománya, a Melankólia, A nimfomániás vagy A függetlenség napja - Feltámadás, a tinilemeze óta pedig már 4 albuma jelent meg. Ezekben közreműködött Jarvis Cocker (Pulp) és Beck is. A legutóbbi, a Daft Punk-tag Guy-Manuel de Homem-Christo és a párizsi dj-producer, SebastiAn segített neki az elektronikus alapú albumán (Rest, 2017). Egy Paul McCartney-tól kapott dalon (Songbird in a Cage) kívül minden számot társszerzőként jegyez, sőt a lemez klipjeit is ő rendezte. Az első magyarországi fellépésén a legfontosabb dalai mellett a 2018 végén megjelent, Take 2 című EP számait is előadja.

Charlotte Gainsbourg a koppenhágai koncertjén 2018. december 13-án.
photo_camera Charlotte Gainsbourg a koppenhágai koncertjén 2018. december 13-án. Fotó: Torben Christensen/Ritzau Scanpix/AFP

Az idén 60 éves basszusgitáros Marcus Miller tavaly adott ki újra szólólemezt. A Laid Black című anyagon a hiphop, a soul, a funk és az r'n'b ritmusai is felbukkannak. Miller fiatalon, az 1980-as években Miles Davis zenekarába került, az együtt töltött 10 év alatt a trombitás több albumának producere és zeneszerzője is volt. Miller kivételes tehetségére később felfigyelt, és maga mellé hívta játszani például Aretha Franklin, Chaka Khan, Al Jarreau, Lalah Hathaway és Wayne Shorter is, de dolgozott Luther Vandross állandó komponistájaként, és majdnem negyed évszázadot zenélt David Sanbornnal. Közben két, hetente jelentkező rádióműsort is vezetett. Július 3-án lép fel a Müpában. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.