Családja szerint fogva tartanak és kínoznak egy amerikai férfit Szaúd-Arábiában

külföld
2019 március 04., 05:15
comments 13

A szaúdi hatóságok több mint egy éve fogva tartanak és rendszeresen kínoznak egy szaúdi-amerikai kettős állampolgárt - közölte vasárnap a férfi családja.

A család hónapok óta igyekszik elérni Válid Fitejhi szabadon bocsátását, de most úgy döntöttek, hogy a nyilvánossághoz fordulnak, hogy nyomást gyakoroljanak a rijádi és a washingtoni kormányzatra.

Fitejhit 2017 novemberében fogták el, amikor több tucat embert vettek őrizetbe a szaúdi hatóságok korrupció elleni fellépésre hivatkozva. A férfit azóta is hivatalos vádemelés nélkül tartják fogva. A család szerint a férfit rendszeresen megkínozzák, fizikailag és érzelmileg is kikészült, és az összeomlás szélén áll. Arra kérik az amerikai kormányt, hogy hivatalosan járjon közbe Válid Fitejhi szabadon engedése érdekében. Az AP amerikai hírügynökség megjegyzi, hogy Donald Trump amerikai elnök mind ez idáig vonakodott attól, hogy nyíltan bírálja szoros szövetségeseit Rijádban. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.