Lemondott Trudeau egyik fontos minisztere az egyre súlyosabb korrupciós botrány miatt

külföld
2019 március 04., 21:52
comments 61

A kanadai kormány újabb tagja távozik: Jane Philpott költségvetési miniszter a Twitteren közzétett lemondó levelében arról ír, hogy megrendült a bizalma a miniszterelnökben.

Követnem kell az alapértékeimet, az erkölcsi felelősségemet és az alkotmányos kötelességeimet - írja Philpott, aki háziorvosként lett egészségügyi miniszter, majd egy ideig az őslakosokkal foglalkozó tárcát vezette. Ő a harmadik nagy vesztesége a kormánynak, Wilson-Raybould veteránügyi miniszter nagy hatású tanúvallomása után ugyanis nem csak ő állt fel, hanem lemondott Trudeau régi barátja és tanácsadója, Gerald Butts is. 

link Forrás

Az ügyről ma reggel hosszabban írtunk, a lényege röviden annyi, hogy Wilson-Raybould a parlament igazságügyi bizottságának közel négy órás ülésén nyíltan beszélt róla, hogy amikor igazságügy-miniszter volt, Trudeau megkereste és nyomást gyakorolt rá, hogy legyen elnézőbb egy építőipari óriáscég korrupciós ügyében. A gyanú nem arra irányul, hogy a miniszterelnök saját vagyonát akarta volna gyarapítani, hanem hogy el akarta kerülni, hogy a cég csődbe menjen, amitől állások ezrei szűnnének meg, és ami így szavazatvesztéssel járna. Trudeau azt mondja, valóban beszéltek az ügyről, de csak törvényes és „tiszteletteljes” keretek között.

Wilson-Raybould nem is azt állítja egyébként, hogy amit a miniszterelnök tett, az illegális lenne, csak azt, hogy helytelen. Az ellenzék viszont így is Trudeau a lemondását követeli, és ha tovább gyűrűzik a botrány, az látszani fog a Liberális Párt októberi választási eredményein is.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.