Macron: „Hiszek abban az Európában, amelyik egyszerre védi meg értékeit és határait”

külföld
2019 március 04., 22:31
comments 278

„Európai Polgárok! Azért fordulok Önökhöz, mert ég a ház” - jelent meg a magyar nyelvű üzenet Emmanuel Macron twitterjén hétfő este fél 11-kor. A link egy olyan levélre mutat, amelyet minden uniós tag nyelvére lefordítottak, és elvileg minden országban lehozza egy-egy lap. A szöveg felütése szerint „a néhány héten belül sorra kerülő európai parlamenti választások sorsdöntőek lesznek kontinensünk jövőjére nézve”, és

„a II. világháború óta soha nem volt ennyire szükség Európára, mint most. Európa azóta sem volt akkora veszélyben, mint most.” 

link Forrás

A francia elnök szerint európai újjászületésre van szükség, egy olyan kontinensre, amely „egyszerre védi meg értékeit és határait”. De azt is világossá tette, hogy minek kell szerinte hátat fordítani: 

  • „A nacionalista elfordulás nem kínál megoldást; az csak egy program nélküli elutasítás. Ez a csapda egész Európát fenyegeti: azok, akik kihasználják az emberek haragját, hamis információkra támaszkodnak, mindent ígérnek, meg annak az ellenkezőjét is. Büszkén és tudatosan kell szembeszállnunk ezekkel a manipulációkkal.”
  • „A másik csapda a status quo, azaz hogy minden marad a régiben.”

Macron szerint sokan érzik úgy, hogy Európa lélektelen piaccá vált. „Márpedig Európa nem pusztán piac, hanem program. A piac hasznos, de feledtetheti a védelmet adó határok és az összetartozást jelentő értékek szükségességét. A nacionalisták tévednek, amikor azt állítják, hogy identitásunkat védik az  Európából való kivonulással; merthogy bennünket az európai civilizáció köt össze, szabadít fel és véd meg. De azok is tévednek, akik semmit sem akarnak változtatni, mert tagadják, hogy népeinket félelmek, a demokráciáinkat aláásó kételyek hatják át. Kontinensünk döntő állomásához értünk; az átalakuló világban most kell közösen kitalálnunk ‑ politikailag és kulturális szempontból - civilizációnk új formáit. Ez az európai Újjászületés pillanata.”

Ezután kifejti a vízióját, vagy ha úgy tetszik, a választási programját, amelyet három részre tagol, és amiből a főbb pontokat idézem.

1. Szabadságunk védelme

  • Az európai modell az ember szabadságán nyugszik.
  • Javaslom, hogy hozzuk létre a Demokráciavédelmi Európai Ügynökséget, ami európai szakértőket bocsátana minden tagállam rendelkezésére, hogy megvédje a választási eljárást a kibertámadásokkal és a manipulációkkal szemben.
  • A függetlenség szellemében meg kell tiltanunk, hogy külföldi hatalmak finanszírozzák az európai politikai pártokat. 
  • Európai szabályok segítségével le kell tiltanunk az interneten bárminemű gyűlöletkeltésre és erőszakra szító diskurzust.

2. Kontinensünk védelme 

  • A belső megbékélésen alapuló Európai Unió megfeledkezett a világ realitásairól. Márpedig egyetlen közösségben sem alakul ki az összetartozás érzése, ha nincsenek határai, amiket védelmez. A határ: a határon belüli szabadságot jelenti, biztonságban.
  • Felül kell vizsgálnunk a schengeni térséget: akik részt akarnak benne venni, azoknak eleget kell tenniük a felelősségvállalás kötelezettségének (a határok szigorú ellenőrzése) és a szolidaritás kötelezettségének (azonos menekültügyi politika azonos befogadási vagy elutasítási szabályokkal). 
  • Közös határrendészet és európai menekültügyi hivatal, szigorú ellenőrzési kötelezettségek.
  • Katonai kiadások növelése, közös védelmi záradék, európai biztonsági tanács. 
  • Szankcionálni kell vagy be kell tiltani azokat a vállalatokat Európában, amelyek sértik stratégiai érdekeinket és olyan elemi értékeinket. Fel kell vállalni az európai preferenciát, ahogyan amerikai vagy kínai versenytársaink is teszik.

3. A haladás szellemének helyreállítása

  • Be kell vezetni a szociális pajzsot, ami biztosítja, hogy ugyanazon a munkahelyen ugyanolyan díjazás érvényesül, és országspecifikus minimális európai bért garantál, amit minden évben kollektívan vitatnak meg 
  • Európai Klímabank az ökológiai átmenet finanszírozására; 
  • európai egészségvédelmi erő élelmiszereink ellenőrzésének megerősítésére. 
  • Szabályozni kell a digitális óriásokat a nagy platformok európai felügyeletének létrehozatalával.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.