„Tapintható” karmesteri pálcát fejlesztettek ki vak zenekari zenészeknek

2019 március 4., hétfő 20:57
106

Egy új találmány esélyt jelenthet a vak vagy látásukban korlátozott zenészeknek, hogy egy zenekar részei lehessenek. 

A tapintható pálca (haptic baton) olyan szenzorokkal rendelkezik, amelyek a csekély mozgást is észlelik. A pálcából érkező jeleket aztán a zenészek csuklójára vagy bokájára erősített vibráló eszközök érzékelik rádiójelek révén. Különböző intenzitással és módon vibrálnak és rezegnek, így jelezve, milyen ütemet és dinamikát kér a karmester.

Az eszközt Vahakn Matossian brit tervező fejlesztette ki, aki egy olyan szervezet,  a Human Instruments tagja, amely testi fogyatékossággal élő emberek számára kutat, fejleszt és tervez magas minőségű hangszereket. A tapintható pálca prototípusát zenészekkel tesztelik, a fejlesztés még folyamatban van, Matossian azonban reméli, hogy 2020-ban már megvásárolható vagy bérelhető lesz.

Haptic Baton Fotó: Human Instruments

Abie Baker hegedűművész gyerekkorában vakult meg szürkehályogműtét következtében. A Reutersnek arról beszélt, hogy az eszközzel magabiztosan tudja elkezdeni a játékot ugyanabban a pillanatban, mint zenésztársai. „Korábban a körülöttünk hallható zajokra kellett támaszkodnom. A hegedűszekcióban ülve hallgattam, a többiek mikor emelik fel a hangszerüket, és csak nagyjából tudtam tippelni, mikor kell belépnem” - mondta Baker, és hozzátette: „Ez fantasztikus, mert nincs szükség számolásra. Csak érzek egy rezgést vagy kettőt és abból tudom, mikor kell belépnem, és magabiztos lehetek, tudva, hogy jókor teszem.”

Kevin Satizabal szólózongoristának korábban a karmesterhez közel kellett ülnie, és figyelni a lélegzetét, hogy tudja, mikor kezdjen. „De ha egy nagyzenekar közepén ülsz és mérföldekre vagy a karmestertől, akkor nagyon nehéz egy ilyen információt kiszűrni. Egy ilyen műszer gyakorlatilag hozzákapcsol a karmester mozdulataihoz” - emelte ki. Mint mondta, a zenekaroknak többé nem lehet kifogásuk, miért ne alkalmazzanak látássérült zenészt, hiszen a technológia rendelkezésre áll, hogy ők is szerves részei legyenek a zenekarnak.

A BBC videójában meg lehet nézni működés közben:

(Reuters via MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt