Elmarad az osztrigafesztivál Dél-Dalmáciában, mert olyan szaros a tenger, hogy megfertőződtek az osztrigák

külföld
2019 március 05., 16:45

Idén elmarad a dél-dalmáciai Peljesac-félszigeten minden évben megrendezett márciusi osztrigafesztivál, miután az állategészségügyi vizsgálat kimutatta, hogy a Malostoni-öbölben tenyésztett kagylók harminc százaléka norovírussal fertőzött - közölte a Slobodna Dalmacija című regionális napilap kedden. A népszerű gasztronómiai fesztivál idei törléséről Ston járás turisztikai szövetsége és a kagylótermelők egyesülete döntött.

Vlado Onofri, a dubrovniki tengeri és partvidéki kutatóintézet munkatársa szerint a norovírus a szennyvízzel, a fekáliával terjedt el a tengerben.

"Nagyon sajnálom a vendéglátókat és az osztrigaínyenceket, de vannak dolgok, amiket ki kell mondani, hogy végre megoldódjanak" - mondta.

photo_camera Peljesac-félsziget Fotó: Oliver Wintzen/robertharding

A Peljesac-félszigeten nem megfelelő a szennyvízelvezetés. Mali Ston és Veliki Ston a mai napig nem csatlakozott a nyolcvanas évek elején kiépült szennyvízhálózathoz. Az emésztőgödröket általában nem ürítik, így azok megfertőzik a vízkészletet, és a szennyezés az öbölbe is eljut. Mint mondta: a vírus 20 napig is jelen lehet a tengerben, és ha bekerül az élő szervezetbe, ott még tovább is.

A nyersen fogyasztott osztriga "egy vírusbomba", a fertőzés nagyon súlyos is lehet - húzta alá a szakember.

A norovírusok világszerte elterjedtek és rendkívül ellenállóak a környezeti hatásokkal szemben. A felületeken több mint 12 órán át életképesek maradnak, és 60 Celsius-fokig ellenállnak a hőhatásnak. Számos fertőtlenítőszer hatástalan velük szemben. Nagyon fertőzőképesek, már egészen kis mennyiségű vírus betegséget és járványt tud okozni. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.