Kihalás fenyegeti a legritkább orangutánfajt

természet
2019 március 05., 12:07
comments 79

Még két éve sem fedezték fel, máris a kipusztulás fenyegeti a világ legritkább orangutánfaját, az indonéziai Szumátra szigetén élő tapanuli orangutánt.

Tapanuli orangután hím
photo_camera Tapanuli orangután hím Fotó: Tim Laman/Tim Laman

Biológusok csak 2017-ben jöttek rá, hogy az addig ismert két orangutánfaj, a borneói és a szumátrai mellett egy harmadik is él, a Szumátra hasonló nevű vidékéről elnevezett tapanuli. Akkor úgy számoltak, hogy egy körülbelül 1000 négyzetkilométeres területen mintegy 800 egyedük élhet, de már akkor is világos volt, hogy ezek is veszélyben vannak a környéken zajló természetromboló gazdasági tevékenységek miatt. 

Most a tapanulik végképp a kihalás szélére sodródtak, miután egy indonéz bíróság engedélyezte, hogy megépüljön egy vízierőmű Szumátrán, közvetlenül az orangutánok élőhelye mellett. A bíróságon az erőmű ellen érvelő tudósok egyike azt mondta a BBC-nek, hogy annak megépítése tényleg végzetes lehet az orangutánok számára.

A 2022-ben működésbe helyezendő, 1 milliárd dollárba kerülő vízierőmű nemcsak az orangutánok, hanem gibbonok és szumátrai tigrisek élőhelyét is veszélyeztetné, valamint természetesen számtalan kevésbé híres állatfajét is.

Az erőművet a Sinohydro nevű kínai állammi cég építené meg, pont ott, ahol az új orangutánfaj egyedeiből a legtöbb van. Az építkezés a tapanuli orangutánok három ismert élőhelyéből csak egyetlen egyet hagyna érintetlenül. Ez szakértők szerint különösen veszélyes, és így az orangutánok száma annyira megcsappanhat, hogy onnét már nem lehet visszaút. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.