Kihalás fenyegeti a legritkább orangutánfajt

2019 március 5., kedd 12:07
80

Még két éve sem fedezték fel, máris a kipusztulás fenyegeti a világ legritkább orangutánfaját, az indonéziai Szumátra szigetén élő tapanuli orangutánt.

Tapanuli orangután hím Fotó: Tim Laman/Tim Laman

Biológusok csak 2017-ben jöttek rá, hogy az addig ismert két orangutánfaj, a borneói és a szumátrai mellett egy harmadik is él, a Szumátra hasonló nevű vidékéről elnevezett tapanuli. Akkor úgy számoltak, hogy egy körülbelül 1000 négyzetkilométeres területen mintegy 800 egyedük élhet, de már akkor is világos volt, hogy ezek is veszélyben vannak a környéken zajló természetromboló gazdasági tevékenységek miatt. 

Most a tapanulik végképp a kihalás szélére sodródtak, miután egy indonéz bíróság engedélyezte, hogy megépüljön egy vízierőmű Szumátrán, közvetlenül az orangutánok élőhelye mellett. A bíróságon az erőmű ellen érvelő tudósok egyike azt mondta a BBC-nek, hogy annak megépítése tényleg végzetes lehet az orangutánok számára.

A 2022-ben működésbe helyezendő, 1 milliárd dollárba kerülő vízierőmű nemcsak az orangutánok, hanem gibbonok és szumátrai tigrisek élőhelyét is veszélyeztetné, valamint természetesen számtalan kevésbé híres állatfajét is.

Az erőművet a Sinohydro nevű kínai állammi cég építené meg, pont ott, ahol az új orangutánfaj egyedeiből a legtöbb van. Az építkezés a tapanuli orangutánok három ismert élőhelyéből csak egyetlen egyet hagyna érintetlenül. Ez szakértők szerint különösen veszélyes, és így az orangutánok száma annyira megcsappanhat, hogy onnét már nem lehet visszaút. (BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt