Kihalás fenyegeti a legritkább orangutánfajt

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Még két éve sem fedezték fel, máris a kipusztulás fenyegeti a világ legritkább orangutánfaját, az indonéziai Szumátra szigetén élő tapanuli orangutánt.

Tapanuli orangután hímFotó: Tim Laman/Tim Laman

Biológusok csak 2017-ben jöttek rá, hogy az addig ismert két orangutánfaj, a borneói és a szumátrai mellett egy harmadik is él, a Szumátra hasonló nevű vidékéről elnevezett tapanuli. Akkor úgy számoltak, hogy egy körülbelül 1000 négyzetkilométeres területen mintegy 800 egyedük élhet, de már akkor is világos volt, hogy ezek is veszélyben vannak a környéken zajló természetromboló gazdasági tevékenységek miatt. 

Most a tapanulik végképp a kihalás szélére sodródtak, miután egy indonéz bíróság engedélyezte, hogy megépüljön egy vízierőmű Szumátrán, közvetlenül az orangutánok élőhelye mellett. A bíróságon az erőmű ellen érvelő tudósok egyike azt mondta a BBC-nek, hogy annak megépítése tényleg végzetes lehet az orangutánok számára.

A 2022-ben működésbe helyezendő, 1 milliárd dollárba kerülő vízierőmű nemcsak az orangutánok, hanem gibbonok és szumátrai tigrisek élőhelyét is veszélyeztetné, valamint természetesen számtalan kevésbé híres állatfajét is.

Az erőművet a Sinohydro nevű kínai állammi cég építené meg, pont ott, ahol az új orangutánfaj egyedeiből a legtöbb van. Az építkezés a tapanuli orangutánok három ismert élőhelyéből csak egyetlen egyet hagyna érintetlenül. Ez szakértők szerint különösen veszélyes, és így az orangutánok száma annyira megcsappanhat, hogy onnét már nem lehet visszaút. (BBC)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.