Az eddiginél is óriásibb lódarazsakra bukkantak Kínában

Tbg
ÁLLAT
2019 március 06., 07:56
comments 152

Az ázsiai óriás lódarázs egy új alfajára bukkantak rá Kínában, amelynek példányai a világ legnagyobb lódarazsai lehetnek, vélik a felfedező tudósok.

A 9,35 centiméter szárnyfesztávolságú lódarazsat a kínai Jünnan tartományban, a mianmari határ mentén fedezték fel. A dolgozó darázs testének hossza 6 centiméteres, a kaptárának belső átmérője eléri a két métert.

A szakembereknek sikerült mintegy száz példányt begyűjteni a szokatlanul nagy ázsiai óriás lódarázs (Vespa mandarinia) új faljából. A tudósok úgy vélik, a faj királynője még nagyobb lehet.

Csao Li, a nyugat-kínai Szecsuán tartomány Rovarmúzeumának kurátora elmondta, hogy feltehetőleg a lódarázs egy új alfajára bukkantak a természettudósok. Mint hozzátette: a lódarázs a világ egyik legveszélyesebb rovarja, fullánkja 6,35 mm hosszú. Mérge súlyos allergiás reakciót válthat ki.

A lódarazsaknak 22 faját, több mint 5000 alfaját ismerik a kutatók. Az eddig talált legnagyobb lódarázs szárnyfesztávolsága 7,6 cm volt. (MTI/XINHUA)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.