Ég az avar, ég a gaz Sajókeresztúr határában

Rendkívüli hírlevél
Amit 2021-ben azonnal tudni kell.

Nagy területen ég a gaz és az avar a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Sajókeresztúr határában, a lángok nem veszélyeztetnek semmit, és a közeli 26-os számú főút forgalmát sem korlátozzák, tájékoztatta a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője az MTI-t szerdán.

Körülbelül ötven hektárnyi terület gyulladt ki, a tüzet a miskolci és a szendrői hivatásos tűzoltók oltják.

Borsodban csak az elmúlt napon negyvenhárom helyszínen avatkoztak be a hivatásos tűzoltók szabad területen keletkezett tűz miatt.   

Szintén mai hír, hogy a nagy szárazság miatt szerdától az ország teljes területére kiterjesztették a tűzgyújtási tilalmat az illetékes hatóságok.

Február közepe óta mintegy 2000 erdő- és vegetációtűz keletkezett, amelyek több mint 9000 hektár fával borított és mezőgazdasági területet érintettek. Az erdőtüzek 99 százalékát emberi mulasztás okozza.

A tilalom idején tilos tüzet gyújtani a külterületi ingatlanokon fekvő erdőkben és fásításokban, valamint azok 200 méteres körzetében, ideértve a térképen jelölt területeken található tűzrakó helyeket, a vasút és közút menti fásításokat, valamint a parlag- és gazégetést is.

A tűzgyújtási tilalom alá eső területeken kiemelten fontos a korlátozó előírások betartása. Az aktuális tűzgyújtási tilalomról a www.erdotuz.hu és a www.katasztrofavedelem.hu honlapon elhelyezett térkép segítségével tájékozódhatnak az érdeklődők. (MTI)