Manfred Weber megismételte: Orbánnak bocsánatot kell kérnie

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!
Manfred Weber és Orbán ViktorFotó: Szilard Koszticsak/AP

Odáig fajult a helyzet Európában, hogy német politikus már nem tud úgy német újságíróval beszélni, hogy ne kéne pár kellemetlen kérdésre válaszolnia Orbán Viktorról is. Most Manfred Weber, az Európai Néppárt német csúcsjelöltje volt kénytelen szinte kizárólag Orbán Viktorról beszélni a Bildnek adott interjújában, aminek már a nyitókérdése arra vonatkozott, hogy ő személy szerint védeni fogja Orbánt március 20-án, vagy a kizárására fog szavazni a Néppárt kongresszusán, amelyen 12 európai tagpártjuk kezdeményezte a Fidesz kizárását.

"Orbán hagyta el a Néppártot, nem fordítva" - válaszolta erre Weber, aki azt ígérte, hogy tesz még egy utolsó kísérletet arra, hogy Orbánt és a Fideszt megtartsa a Néppártban. Ennek azonban feltételei is vannak:

a magyar kormánynak azonnal fel kell függesztenie az EU-ellenes reklámkampányait;
Orbánnak személyesen bocsánatot kell kérnie a Néppárt többi tagpártjától;
a kormánynak garantálnia kell a CEU megmaradását Budapesten, és hagynia, hogy az egyetem újra amerikai diplomákat adjon ki.

Kérdésre válaszolva határozottan kijelentette azt is, hogy minden állításával szemben Orbán valójában nem képviseli Helmut Kohl örökségét. "Azt a CDU és a CSU képviseli. Helmut Kohl nem képviselte a félelemkeltés politikáját, ő az EU egybentartásán dolgozott volna, ahogy én teszem ma" - mondta. Weber értelmezésében amúgy a bevándorlásról szóló vita valójában nem két, hanem három oldalú. Szerinte a baloldal képviseli a nyitott ajtók politikáját. Velük szemben a szélsőjobboldal meg akarja tagadni az emberi méltóságot a menekültektől. A kereszténydemokraták viszont egyensúlyt akarnak az ellenőrzés és az emberség között.

A Bild végül megkérdezte, hogy vajon Magyarország és Orbán ügye beárnyékolja-e majd az egész EP-választást. Weber reméli, hogy nem, mert szerinte ennél sokkal fontosabb témák is vannak, mint péládul Kína, Oroszország, a digitalizáció és a kontinens gazdasági ereje. Az interjúban csak ezután, hat, Orbánról szóló kérdés után tették fel az első és egyetlen, német belpolitikára vonatkozó kérdést az EPP csúcsjelöltjének.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.