Milliomosok nyomására tüntette el Trump tanulmányi eredményeit egy privát katonai akadémia

külföld
2019 március 06., 10:36
comments 205

Donald Trump szívesen büszkélkedik azzal, hogy milyen jó tanuló volt, ugyanakkor arra eddig sosem volt hajlandó, hogy állításait bármilyen hivatalos irattal is alátámassza. A Washington Post szerint Trump ennél valójában jóval tovább is ment. Volt bizalmasa és intézője, Michael Cohen a múlt héten kongresszusi meghallgatásán már bevallotta, hogy személyesen fenyegette meg azokat az oktatási intézményeket, ahol Trump valaha tanult, hogy soha, semmilyen körülmények között ne adjanak ki senkinek semmilyen adatot Trump tanulmányi eredményeiről.

A Post most megerősítette, hogy ez valóban megtörtént. Trump középiskolai tanulmányait egy magán katonai akadémián, a New York Military Academyn töltötte. 2010-11-ben ennek az iskolának Evan Jones volt az igazgatója, ő most azt mondta a Postnak, hogy 2011-ben az iskola szuperintendása "pánikban keresett meg, hogy az iskola egykori, meggazdagodott tanulói, Trump barátai" az összes, Trumpról szóló iskolai feljegyzést követelik tőle. "Azt mondta, szedjem össze ezeket és adjam át neki, hogy átadhassa nekik" - mondta Jones.

A szuperintendáns, Jeffrey Coverdale megerősítette Jones beszámolóját, annyival kiegészítve, hogy az iratok átadására nem volt hajlandó, azokat ő maga helyezte biztonságba. De hogy hol rejtette el, azt nem árulta el. Coverdale állítása szerint "milliomosok és multimilliomosok" gyakoroltak rá nyomást, és mert az iskola akkor nagyon nehéz anyagi helyzetben volt - 2016-ban csődbe is ment -, kénytelen volt engedni nekik.

Cohen kongresszusi vallomása alapján ez megismétlődött Trump többi iskolájában is, így például a Whartont, a Pennsylvania Egyetem üzleti iskoláját is megfenyegették, követelve, hogy tüntessék el a feljegyzéseket. Az iskola amúgy jelezte, hogy a törvények szerint Trump kifejezett hozzájárulása nélkül amúgy sem adhatnak ki ilyen iratokat.

Trump tavaly amúgy azt állította, hogy "úgy hallottam, én voltam az osztályelső" a Whartonban. Ha ez így lenne, annak kéne lennie valamilyen nyomának, az amerikai egyetemek éves almanachjaiban listázni szokták a kiemelkedő eredményt elérő diákokat. Trumpról nincs ilyen feljegyzés.

Trump amúgy középiskolai éveiről is azt állította, hogy "a legjobbak egyike volt" az iskolában, de ezt semmivel sem volt hajlandó alátámasztani. Trump, aki amúgy a vietnami háború idején kijárta, hogy ortopédiai okokból felmentsék a szolgálat alól, szívesen állítja azt is, hogy a magán katonai középiskolában ő komolyabb kiképzést kapott, mint a hadseregben ténylegesen szolgáló, az országukért a vérüket áldozó katonák.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.