Romló egészsége miatt szabadlábra helyezték Dél-Korea 15 év börtönre ítélt egykori elnökét

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem
Ri Mjongbak 2018. május 23-án, bírósági meghallgatásán a szöuli Központi Körzeti Bíróságon.Fotó: CHUNG SUNG-JUN/AFP

Romló egészségére tekintettel a bíróság óvadék ellenében szabadon engedte Dél-Korea sikkasztás és egyéb bűncselekmények miatt bebörtönzött egykori elnökét, Ri Mjongbakot (Lee Myung-bak).

Rit tavaly márciusban vették őrizetbe, a bíróság tavaly októberben mondta ki első fokon bűnösnek, és ítélte 15 év börtönre. Ri már januárban kezdeményezte, hogy egészségi állapotára tekintettel engedjék szabadon, a bíróság most helyt adott kérésének.

Ri 2008-13 között volt Dél-Korea elnöke, ez alatt követte el a terhére rót bűncselekményeket. Ő ugyanakkor tagadja bűnösségét, és fellebbezett az ítélet ellen. (Via MTI)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.