Tök utolsók a magyar nők a kormánytagok és képviselők között az EU-ban

Tbg
2019 március 6., szerda 11:41

Magyarország a legutolsó abban a rangsorban, amely azt mutatja, hogy az EU-n belül a tagországok kormányaiban, illetve a törvényhozó testületekben mekkora a nők aránya.

A parlamentekben Svédország vezet, több mint a fele a képviselőknek nő, Finnország és Belgium következik. Az EU-s átlag 30 százalék felett van, a magyar arány alig 10 százalék felett van, 12,6.

Forrás: Eurostat

A kormányokat tekintve sem jobb a helyzet: itt Spanyolország és Svédország vezet 40 százalék feletti aránnyal, az EU-átlag 30 százalék. Magyarország az egyetlen tagország, ahol 10 százalék alatt van a nők aránya (7,1%), az utolsó előtti Máltán is 12 százalék. 

Az Eurostat adataival szinte egy időben jött ki, hogy Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott a nők helyzetéről beszélt a Fiatal Családosok Klubjának (Ficsak) szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

Mint mondta, a kormánynak van női minisztere és az Országgyűlés háznagya is hölgy, az államtitkárok között is több nő dolgozik, valamint az állami cégek vezetői között is sok a sikeres nő.

A sikerpropaganda mögött tehát ezek a tények. (MTI/Eurostat/Hvg)