Tök utolsók a magyar nők a kormánytagok és képviselők között az EU-ban

társadalom
2019 március 06., 12:41
comments 82

Magyarország a legutolsó abban a rangsorban, amely azt mutatja, hogy az EU-n belül a tagországok kormányaiban, illetve a törvényhozó testületekben mekkora a nők aránya.

A parlamentekben Svédország vezet, több mint a fele a képviselőknek nő, Finnország és Belgium következik. Az EU-s átlag 30 százalék felett van, a magyar arány alig 10 százalék felett van, 12,6.

photo_camera Forrás: Eurostat

A kormányokat tekintve sem jobb a helyzet: itt Spanyolország és Svédország vezet 40 százalék feletti aránnyal, az EU-átlag 30 százalék. Magyarország az egyetlen tagország, ahol 10 százalék alatt van a nők aránya (7,1%), az utolsó előtti Máltán is 12 százalék. 

Az Eurostat adataival szinte egy időben jött ki, hogy Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott a nők helyzetéről beszélt a Fiatal Családosok Klubjának (Ficsak) szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

Mint mondta, a kormánynak van női minisztere és az Országgyűlés háznagya is hölgy, az államtitkárok között is több nő dolgozik, valamint az állami cégek vezetői között is sok a sikeres nő.

A sikerpropaganda mögött tehát ezek a tények. (MTI/Eurostat/Hvg)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt