Egy német gépész éveken át mérgezte kollégái szendvicseit, többen vesebetegek lettek

Járvány hírlevél
A koronavírus és a küzdelem ellene. A helyzet itthon és a világban.

Az északnyugat-németországi Bielefeld bírósága életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélt csütörtökön egy gépészt gyilkossági kísérlet miatt. Ez kemény ítéletnek számít, Németországban a bíróságok nem igazán szoktak életfogytiglant kiszabni gyilkossági kísérlet miatt.

Az 57 éves Klaus O. éveken keresztül csempészett nehézfémeket tartalmazó port kollégái italaiba, szendvicseibe.

Fotó: FRISO GENTSCH/dpa Picture-Alliance/AFP

Rengeteg időbe telt, míg Klaus lebukott, a kollégáknak az lett gyanús, hogy fura fehér port találtak az ebédjükben. Megkeresték a fémszerkezeteket gyártó cég menedzsmentjét, amely a kérésükre kamerákat szerel fel. Ezek aztán levideózták, ahogy Klaus - azt feltételezve, hogy senki sem látja - kiveszi a munkatársai szendvicseit a táskájukból, és beszórja őket a porral.

Ez 2018 tavaszán derült ki, akkor még senki sem gondolta, hogy Klaus végezni akar velük, inkább csak azt feltételezték, hogy az egész egy rossz vicc.

Később azonban a rendőrség felfedezte, hogy Klausnak egész kis laboratóriuma van otthon különböző vegyi anyagokkal.

Klaus egyik kollégája később azt mondta, erre senki sem számított, általános bizalmi viszony volt a munkatársak között az üzemben. Klaus képzett gépész volt, aki sokszor segített a kollégáinak, bár ezt leszámítva visszahúzódó volt.

Fotó: FRISO GENTSCH/dpa Picture-Alliance/AFP

A több éven keresztül zajló mérgezés miatt sokaknak veseproblémái lettek, Klaus egyik munkatársa a tárgyalás idejére már gyakorlatilag annyira legyengült, hogy agykársodás miatt vegetatív állapotba került.

Az áldozatok a tárgyalás során tudni akarták, hogy miért? Mégsem kaptak egyértelmű választ.

Klaus alig szólalt meg a tárgyalás alatt, a motivációira csak a pszichológusa elmondása alapján lehet következtetni. E szerint Klaus kísérleteket akart végezni a kollégáin, arra volt kívácsni, hogy a különböző vegyi anyagok hogyan hatnak rájuk. Mint ahogy egy tudós kísérletezik a kísérleti patkányokon - mondta a pszichológus.

A férfit a szakértő teljes mértékben beszámíthatónak nyilvánította, valószínűleg ennek is köze van ahhoz, hogy súlyos büntetést kapott. (Deutsche Welle)