Egy német gépész éveken át mérgezte kollégái szendvicseit, többen vesebetegek lettek

külföld
2019 március 07., 17:10
comments 166

Az északnyugat-németországi Bielefeld bírósága életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélt csütörtökön egy gépészt gyilkossági kísérlet miatt. Ez kemény ítéletnek számít, Németországban a bíróságok nem igazán szoktak életfogytiglant kiszabni gyilkossági kísérlet miatt.

Az 57 éves Klaus O. éveken keresztül csempészett nehézfémeket tartalmazó port kollégái italaiba, szendvicseibe.

photo_camera Fotó: FRISO GENTSCH/dpa Picture-Alliance/AFP

Rengeteg időbe telt, míg Klaus lebukott, a kollégáknak az lett gyanús, hogy fura fehér port találtak az ebédjükben. Megkeresték a fémszerkezeteket gyártó cég menedzsmentjét, amely a kérésükre kamerákat szerel fel. Ezek aztán levideózták, ahogy Klaus - azt feltételezve, hogy senki sem látja - kiveszi a munkatársai szendvicseit a táskájukból, és beszórja őket a porral.

Ez 2018 tavaszán derült ki, akkor még senki sem gondolta, hogy Klaus végezni akar velük, inkább csak azt feltételezték, hogy az egész egy rossz vicc.

Később azonban a rendőrség felfedezte, hogy Klausnak egész kis laboratóriuma van otthon különböző vegyi anyagokkal.

Klaus egyik kollégája később azt mondta, erre senki sem számított, általános bizalmi viszony volt a munkatársak között az üzemben. Klaus képzett gépész volt, aki sokszor segített a kollégáinak, bár ezt leszámítva visszahúzódó volt.

photo_camera Fotó: FRISO GENTSCH/dpa Picture-Alliance/AFP

A több éven keresztül zajló mérgezés miatt sokaknak veseproblémái lettek, Klaus egyik munkatársa a tárgyalás idejére már gyakorlatilag annyira legyengült, hogy agykársodás miatt vegetatív állapotba került.

Az áldozatok a tárgyalás során tudni akarták, hogy miért? Mégsem kaptak egyértelmű választ.

Klaus alig szólalt meg a tárgyalás alatt, a motivációira csak a pszichológusa elmondása alapján lehet következtetni. E szerint Klaus kísérleteket akart végezni a kollégáin, arra volt kívácsni, hogy a különböző vegyi anyagok hogyan hatnak rájuk. Mint ahogy egy tudós kísérletezik a kísérleti patkányokon - mondta a pszichológus.

A férfit a szakértő teljes mértékben beszámíthatónak nyilvánította, valószínűleg ennek is köze van ahhoz, hogy súlyos büntetést kapott. (Deutsche Welle)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.